Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

 Bild: KRISTER ANDERSSON
Bild: KRISTER ANDERSSON

Så ser förutsättningarna ut för Gais i bottendramat

Sex lag gör upp om att undvika negativ kvalplats – Gais är ett av dem. Inför den sista omgången reder GP ut förutsättningarna i superettans bottenstrid.

Förlusten mot Jönköpings Södra på Stadsparksvallen och krysset hemma mot Öster innebär att Gais i högsta grad fortsatt är indraget i superettans bottenstrid.

Med endast en omgång kvar att spela av serien är Grönsvart för tillfället precis ovanför kvalstrecket, endast på grund av bättre målskillnad än IFK Värnamo.

Men mycket kan fortfarande förändras.

Inför avslutningen är hela sex lag inblandade i striden om att undvika de två kvalplatserna. Det är sedan tidigare klart att Landskrona Bois och Gefle direktnedflyttas till division 1.

Nu gör Jönköpings Södra, IK Frej, Norrby, Gais, IFK Värnamo och Varbergs Bois upp om att slippa riskera göra dem sällskap.

På förhand är Varberg det laget som har absolut tuffast förutsättningar. Hallänningarna har 29 poäng inför avslutningen, tre färre än Gais och Värnamo, som ligger närmast ovanför. Det enda som kan rädda Bois undan kval är om både Gais och Värnamo förlorar sina matcher i slutomgången samtidigt som Bois vinner över Helsingborg på bortaplan. Men det räcker inte där. Varberg måste även hämta in sex mål på Gais.

Kan klara sig – även vid förlust

Bäst förutsättningar inför avgörandet har Jönköping. Smålänningarna, nia i tabellen, har 34 inspelade poäng såhär långt och ställs mot bottenkonkurrenten Norrby i sista omgången. Tar J-Södra en pinne där är deras superettan-existens helt säkrad.

Gais då? De befinner sig någonstans mitt i mellan när det gäller gynnsamma förutsättningar. Vad som är säkert är i alla fall att om Grönsvart vinner över Falkenberg spelar laget i superettan 2019. Då kvittar det vad konkurrenterna gör. Det kan dock lösa sig på annat vis också.

Skulle Gais kryssa mot Falkenberg finns det goda chanser att laget hänger kvar. Så länge Värnamo inte vinner sin match är Grönsvart säkra vid ett oavgjort resultat. Men även om Värnamo skulle ta tre poäng mot Frej kan ett kryss räcka. Då får dock inte Norrby ta några poäng borta mot Jönköping.

Det kan till och med bli så att kontraktet för Gais kan säkras även vid förlust. Det förutsätter att Värnamo inte tar några poäng alls mot Frej samtidigt som Gais inte förlorar med fler än tolv mål mot Falkenberg. Då är "Makrillarna" före Värnamo.

Det finns dock ytterligare ett hinder för att Gais ska kunna rädda kontraktet även vid förlust. Det är, som tidigare nämnt, att Varberg vinner över Helsingborg och dessutom tar in målskillnaden som Gais i nuläget har tillgodo. Då blir det i stället Värnamo och Gais som får kvala.

S

pelschemat för lagen i kvalkampen i sista omgången:

Falkenberg–Gais

Jönköpings Södra–Norrby

IK Frej–IFK Värnamo

Helsingborg–Varberg

Kvalstriden inför sista omgången:

9. Jönköping 34p -7

10. IK Frej 34p -11

11. Norrby 33p -19

12. Gais 32p -3

––––––––––––––––––––––––

13. Värnamo 32p -16

14. Varberg 29p -9

––––––––––––––––––––––––

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.