Så ser den bästa kombinerade derbyelvan från Gais och Öis ut

Ta de bästa spelarna från Gais och de bästa spelarna från Öis – och bygg ett derbydrömlag. Det uppdraget har GP:s Philip Trollér tagit sig an inför torsdagens rivalmöte mellan klubbarna.

ANNONS
|

Uttagningarna är baserade på det som spelarna har presterat under årets säsong.

(4–3–3)

––––––––––––––––

Målvakt: Mergim Krasniqi (Gais)

Bild: MICHAEL ERICHSEN

Öis Mathias Nilsson har lyft sig efter en lite halvrisig start, men upp till Krasnqis stabila nivå är det fortfarande en bit. Gais-målvakten var säkerheten själv i Ettan i fjol och har inte varit sämre i år. Förtjänar större uppmärksamhet för sitt spel än vad han får. En av nyckelfigurerna i Grönsvart.

––––––––––––––––

Högerback: August Wängberg (Gais)

Bild: MICHAEL ERICHSEN

Här var det riktigt svårt att välja och ett race om platsen. Linus Tagesson har verkligen lyft sig efter en svag start i Öis och utmanar främst, men även Robin Frej i Gais har skött sig utmärkt när han har fått ta hand om högerbacksrollen. Ändå faller valet på August Wängberg. Alltid solid, alltid lojal. En lagspelare personifierad.

ANNONS

Mittback: Marcus Haglind-Sangré (Öis)

Bild: MICHAEL ERICHSEN

Har under flera år imponerat i Öis, så även i år. En stenhård mittback som är urstark i duellspelet, bra på att läsa spelet och duktig med bollen. Dessutom besitter han stora ledaregenskaper. En sådan karaktär behöver alla lag. Självklar i mittförsvaret.

Mittback: Filip Beckman (Gais)

Bild: MICHAEL ERICHSEN

Ett helt givet val det här också. Visst, att spelare som Robin Frej, Axel Norén och Christoffer Styffe alla har gjort det bra på sistone – men Filip Beckmans 2023 är ändå en annan nivå. Jag imponerades enormt av honom under träningarna i fjol, i år har han fått ut det på match och radat upp strålande insatser. Fortsätter han så här kommer det bli en storförsäljning för Gais i framtiden.

Vänsterback: Egzon Binaku (Gais)

230407 GAIS Egzon Binaku under fotbollsmatchen i Superettan mellan GAIS och Brage den 7 april 2023 i Göteborg. Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN / COP 89 / MI0456
230407 GAIS Egzon Binaku under fotbollsmatchen i Superettan mellan GAIS och Brage den 7 april 2023 i Göteborg. Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN / COP 89 / MI0456 Bild: MICHAEL ERICHSEN

Har i perioder haft väldigt höga höjder i sitt spel hittills under säsongen. Det räcker till en plats i derbydrömelvan, även om det har saknats viss jämnhet. Binaku sitter med sin speed med boll och kvalitet i inläggsspelet inne på en spets som ingen annan vänsterback i de här två lagen gör.

––––––––––––––––

Defensiv mittfältare: Jonathan Drott (Öis)

Bild: JOHAN BERNSTRÖM

Var lite av ett frågetecken när han i vintras värvades från Öster, som inte ville ha honom kvar. Inledde sejouren i Öis som skadad. Väl tillbaka har han visat oerhört mycket kvalitet. Ett lyckat lag måste ha en tuffing på plan – och det finns ingen bättre lämpad än Drott, från de här två lagen, att ta sig an det uppdraget. Enligt mig Öis bästa spelare så här långt i superettan 2023.

ANNONS

Offensiv mittfältare: Nicklas Bärkroth (Öis)

Bild: MICHAEL ERICHSEN

Han har inte hunnit göra många minuter än så länge den här superettan-våren, ändå har han redan visat tillräckligt för att slå sig in här. Öis har växt enormt sedan Bärkroths återkomst och veteranen själv har överraskat positivt i spelet som tia. Är kantspelare i grunden men med hans klokhet och erfarenhet funkar han utmärkt i rollen som offensiv mittfältare också. Extremt duktig på att hitta rätt ytor.

Defensiv mittfältare: Joackim Åberg (Gais)

Bild: MICHAEL ERICHSEN

Konkurrensen på de tre mittfältspositionerna är skarp. Daniel Paulson, Hampus Dahlqvist, Jonas Lindberg, Dino Salihovic och Amel Mujanic är alla exempel på spelare som inte får plats. Och att någon av de mer defensivt balanserade skulle peta Jocke Åberg var aldrig något alternativ. För rent prestationsmässigt har Åberg långa stunder varit på en egen nivå. Innermittfältaren är på många sätt Gais Samuel Gustafson, alltså den som i match efter match styr det mesta av lagets spel. Dundergiven.

––––––––––––––––

Högerytter: Gustav Lundgren (Gais)

Bild: MICHAEL ERICHSEN

Superettans mest underskattade spelare. Riktigt vass i spelet en mot en och en fantastisk passningsspelare som dessutom typ är bäst i Sverige på att skottfinta. Lägg till att Lundgren också har ett vasst avslut och ni förstår att Gais jublar över att ha den här liraren i sitt lag.

Anfallare: Julius Lindberg (Gais)

Bild: MICHAEL ERICHSEN

Utsedd till april månads bästa spelare i superettan, det är naturligtvis en icke-fråga huruvida han ska eller inte ska vara med här. Däremot tål det att funderas på var han ska användas. Jag landar att han får ta plats som nia – trots att jag tycker han är bäst som åtta. Anledningen till mitt beslut: Konkurrensen är tuffare på mittfältet och jag vill verkligen ha in den trion ag har valt där. Utmanas här främst av en formstegrande Noah Christoffersson.

ANNONS

Vänsterytter: Isak Dahlqvist (Öis)

230527 Örgrytes Isak Dahlqvist jublar efter 2-0 under fotbollsmatchen i Superettan mellan Örgryte och Gefle den 27 maj 2023 i Göteborg. Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN / COP 89 / MI0490
230527 Örgrytes Isak Dahlqvist jublar efter 2-0 under fotbollsmatchen i Superettan mellan Örgryte och Gefle den 27 maj 2023 i Göteborg. Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN / COP 89 / MI0490 Bild: MICHAEL ERICHSEN

Finurlig och trixig som få andra i serien och han har ett flow med bollen som är helt fantastiskt att se. Yngsta broder Dahlqvist var magnifik förra säsongen och har fortsatt på samma sätt i år. Har utöver sina offensiva färdigheter med bollen en intensitet i sitt presspel som får motståndarförsvaren att darra.

LÄS MER:Fem punkter efter Öis–Gefle

LÄS MER:Öis passning till Gais inför derbyt

LÄS MER:Gais Nicklas Karlström kliver fram – tar på sig ansvaret för rosaktionen

LÄS MER:Öis Erion Sadiku om drömmålet och målgesten

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS