Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sebastian Larsson. Bild: JOEL MARKLUND
Sebastian Larsson. Bild: JOEL MARKLUND

Så påverkas spelarna av coronakaoset

Covid-19 tog sig in i det svenska landslaget.
Troligtvis med Dejan Kulusevski – som har fått motta hat på sociala medier.
– Jag tycker att det är bedrövligt, säger Sebastian Larsson.

Dejan Kulusevski och Mattias Svanberg. I tisdags meddelande den svenska landslagsledningen att duon har testat positivt för covid-19.

Tunga besked som satte sina spår. Förbundskapten Janne Andersson pratade till exempel tidigare i veckan om att tisdagen hade varit en av hans ”jobbigaste dagar i hans liv som ledare”.

– Det här är grejer som jag inte har tillräcklig kunskap om och till och med de som har kunskap om det vet inte saker och ting heller. Och har man inte kontroll på grejer blir det väldigt jobbigt, sa Janne Andersson.

LÄS MER: Efter coronakaoset – landslaget kallar in extraspelare

Hur spelartruppen känner kring den uppkomna situationen fick vi veta först under torsdagen. Då släpptes Marcus Berg och Sebastian Larsson upp på presskonferenspodiet.

– Vi har tajtat till det ännu mer vilket för saker lite tristare. Sedan har vi levt i den här pandemin i ett och ett halvt år. Det gäller bara att hantera det. Jag tror att truppen har hanterat det väldigt bra utifrån hur det har blivit. Vi måste hålla stort fokus på matchen som närmar sig, säger Sebastian Larsson och betonar att det inte finns några hard feelings mot Dejan Kulusevski. Han som med all säkerhet tog med sig smittan in i landslaget – och sedan spred den vidare till Mattias Svanberg.

– Nej, inte från min sida. Jag tror att man har märkt det tidigare att vi är en väldigt tajt grupp. Vi tar saker och hanterar dem tillsammans. Alla är medvetna om att hur försiktiga vi än är så kan saker och ting ske. När det sker kan jag säkerligen prata för alla och säga att vi inte är intresserade av att peka finger mot varandra. Vi vill hantera situationen.

På sociala medier har Dejan Kulusevski dock fått motta en del hat, något Fotbollskanalen rapporterade under onsdagen.

– Det finns ett fåtal övertramp, det är några tuffa ordväxlingar i våra flöden, sa Martin Fredman, säkerhetschef på SvFF, till sajten då.

Sebastian Larsson reagerar starkt mot det:

– Jag tycker att det är bedrövligt. Jag följer mycket det som sker i England och där verkar det vara noll intresse från de stora företagen som driver det här att göra något åt det. Det är där man måste böja. Folk måste hållas till svar för det man säger. Jag har svårt att se folk springa runt på stan och säga de här sakerna upp i ansiktet till någon. Det är bedrövligt att det inte händer något.

Marcus Berg fyller i:

– Det känns sådär när folk ska sitta bakom en skärm och peka finger och kasta skit. Vi inom fotbollsbranschen är ganska utsatta för det här, folk som tycker och tänker. Det är klart att man har lärt sig lite att ta det, men vissa grejer är övertramp. Inte okej. Som ”Seb” säger, någon måste ta tag i det. Det måste tas ett beslut att det inte är okej och få bort det.

Tillbaka till hur de två positiva covid-testen har påverkat spelarnas vardag. Bland många åtgärder har all form av kontakt spelare emellan försökt minimerats. Det gör att kortspelandet har fått strykas.

– Supertråkigt. Vi gillar att spela kort och det är ett superbra tidsfördriv när man är i den här bubblan. Samtidigt får man göra vad som krävs, säger Sebastian Larsson.

Vad gör ni i stället för att spela kort?

– Inte så mycket. Förhoppningsvis kan man spela lite golf under dagarna. Utomhus och långt ifrån varandra. Annars sprider vi ut oss väldigt när vi äter. Stora avstånd, få personer vid borden. Det är klart att det kanske blir en extra kaffe där. Man är inte supersugen på att gå upp till rummet alltför tidigt.

– Självklart tar det här lite fokus, det är inte helt optimalt när det är såhär, men vi måste se framåt och vara positiv kring situationen.

Marcus Berg:

– Det gäller bara att se till sig själv, göra allt rätt. Sedan, har man otur så åker man på det. Då kan det gå snabbt och det kan spridas vidare. Därför är det viktigt att vi sköter oss extra noga med alla detaljer som man kan göra så bra som möjligt så att vi förhoppningsvis inte får fler smittade.

LÄS MER: Kulusevski gick på middag – straffas inte

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.