Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Så mycket större än det sportsliga"

SvFF har slitit hårt för att få till damlandslagets landskamp mot Iran - och när länderna möttes på Gamla Ullevi var det stor glädje över att ha lyckats nå målet. – Om 15-20 år hoppas jag att man kommer ihåg den här matchen som början på något som gav hopp, säger Håkan Sjöstrand, generalsekreterare för Svenska Fotbollförbundet.

Det har varit många turer fram och tillbaka. Blir det av? Blir det inte av? Först skulle damlandslagets möte med Iran ha spelats på torsdagskvällen men matchen fick flyttas på grund av att flera iranska spelare inte fick visum. Men till slut stod det klart att matchen, som blev den första för det iranska damlandslaget utanför Asien, skulle spelas. Mot Sverige. På Gamla Ullevi.

Håkan Sjöstrand, generalsekreterare för Svenska Fotbollförbundet, är en av många som har slitit hårt för att få landskampen att bli verklighet. På fredagskvällen var han på plats när mötet till slut spelades. Och han menar att betydelsen av att matchen blev av är stor. 

– Det här är så mycket större än en det sportsliga, fotbollen. Det vi fick se på Gamla Ullevi i kväll är egentligen en berättelse, där fotbollen är med och är bryggan.

Han berättar att det har krävts hårt arbete från många parter innan matchen till slut kunde bli verklighet. Trots att man har mött många utmaningar på vägen och att det långa stunder såg ut som att matchen skulle gå i stöpet så har man från förbundets sida varit fast beslutna om att göra vad man har kunnat för inte absolut inte behöva tvingas ställa in. 

– Vi är många som har jobbat både dagar och nätter för att den här matchen skulle kunna hända. Många har frågat om vi hade en plan b eller c, men så har jag inte tänkt. Min plan b och c var att jobba ännu hårdare för att lyckas med plan a, att få till matchen. 

Håkan Sjöstrand hoppas att matchen mot Sverige ska kunna fungera som en positiv grundsten för iranska kvinnors möjlighet att nå sina drömmar. 

– Om 15-20 år hoppas jag att man kommer ihåg den här matchen som början på något som gav hopp, säger Håkan Sjöstrand, generalsekreterare för Svenska Fotbollförbundet.

– Vi behöver fler sådana här initiativ. Mer omtanke. Mer solidaritet. Inte mindre. Det här är ett sätt att visa det på. 

Och mötet på Gamla Ullevi inför 1736 åskådare var inte bara historisk ur avseendet att det var första gången som ett iranskt damlandslag spelade match i Europa. 

– Vad jag har förstått så var det här också första gången som de iranska tjejerna fick spela inför manlig publik. Det ger ytterligare en dimension i det här, det här var verkligen något historiskt.