Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Så kommer Häcken spela under Stahre

På fredag väntar Ålborg i Mikael Stahres första match som tränare för BK Häcken. Den taktiska uppställningen blir den samma som under Peter Gerhardssons tid. – En form av 4-2-3-1-variant, säger Stahre.

GP talade med Häckens årsfärska tränare efter måndagens träningspass på Gothia Park Academy. Om Dubailägret, truppens styrka, eventuella nyförvärv och avsaknaden av uttalad målsättning.

– Häckens trupp är skapad utifrån en forward, att man har en nummer tio-spelare på planen. När vi börjar är vi där. Sedan får vi se vart det tar oss i processen. När vi startar första träningsmatchen är det vad vi ställer upp med. En form av 4-2-3-1-variant.

Något som förvånat dig hittills?

– Positivt är att jag tycker att spelarna har varit väldigt ambitiösa och lyhörda. Det är nummer ett. Sedan finns en automatik med ledarteamet, exempelvis hur man vill passa bollen, vilken vinkel man vill ha på kroppen. Vissa delar i träning kommer de igång med väldigt snabbt. Vissa saker är ryggmärgsinpräntade.

Har du tillfört något som är helt nytt för dem?

– Jag vet inte vad som är nytt, det är klart att jag har varit väldigt noga med att tanka av vad de har gjort förut. Större delen av ledarteamet är kvar sedan tidigare. Min roll är att synka ihop anfall och försvar och få till en helhet. Om det är någon inriktning jag går in med är det det.

Vad hoppas du få ut av Dubai?

– Tre matcher på tio elva dagar. Midtjylland, Bröndby och Molde är riktigt starka skandinaviska lag. Se till att få svar. Hur ramstarka är vi? Hur kan vi hantera både anfall och försvar? Det blir intressant.

Uppdaterat: Häcken kommer att spela två matcher i Dubai, mot Midtjylland och Molde. Matchen mot Bröndby ingår inte i träningsturneringen och blir heller inte av, enligt sportchefen Sonny Karlsson.

Hur kommer Häcken förändras under Mikael Stahre?

– Jag har sagt det i alla lag jag har varit i. Klubben är alltid större än den enskilde spelaren eller ledaren. Jag tror att i grund och botten är det samma Häcken. Klubben har sina värderingar. Jag gör den grej som jag tycker är viktig. Utan att göra avkall på klubbens identitet. Det är mitt standardsvar.

Vad har du tryckt på i inledningen?

– Det här är vår tredje vecka. Att det är bra intensitet, att vi får med oss det fysiska. Fotboll för mig handlar om att varannan gång har du bollen, varannan gång har du inte bollen. Det betyder att båda sakerna är lika viktiga.

Vad känner du om truppens kvalitet?

– Bra. Sedan har vi trots allt är vi någon spelare som har försvunnit ut. Och John Owoeri. Paulinho har fortfarande problem med ett knä. I dag var första gången jag såg honom ute överhuvudtaget.

Vill du förstärka med ytterligare någon innan fönstret stänger?

– Ja, så är det ju. Det är ganska ointressant vad jag tycker. Det är vad klubben tänker. Där litar jag fullt på att Sonny jobbar hårt för att laget skall vara så slagkraftigt som möjligt. Det är normal företeelse.

Vad tänker du om målsättning?

– Under de samtal jag har haft med ledningen har vi inte haft något snack om det överhuvudtaget. För mig är det naturligt att man vill bli bättre. Att man vill se en utveckling. Utveckling och resultat går hand i hand. När säsongen slutade 6 november var man tia, det vill man inte vara.

Vad tänker du att du framför allt kan bidra med genom din personlighet?

– Det vet jag inte. Jag kör min grej i grund och botten. Sedan skaffar man sig en del erfarenhet under åren, saker som man vet, som jag inte tummar på. Vissa saker kan man vara flexibel kring. Jag vet hur det kan vara när det går bra, vilka utmaningar man ställs inför då, jag vet också hur det kan vara när det går något mindre bra. I båda lägena handlar deg om att hålla sin grupp samlad och enad. Att man inte blir för rörig, utan tajt och enad.

Hur många Häckenmatcher såg du förra året?

– Jag såg ingen live. Däremot har jag sett om inte alla så näst intill alla efteråt.

Hur kommer du ta ut lagen under Dubai?

– Att alla kommer få spela lika mycket kommer inte att ske. Vissa är längre fram fysiskt än andra. Vissa är etablerade A-lagsspelare. Andra inte. Det är tre matcher på tio dagar, men visst, vi måste få något att utvärdera ifrån också.

Vem bli lagkapten?

– Det är inte riktigt klart än. Allt med spelarråd och lagkapten kommer att tas inom väldigt snar framtid. Det ligger i loppet.

Rasmus Lindgren?

– Inget otänkbart namn.