Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/5

Så kan Sverige slippa mardrömskvalet

Det finns många frågetecken inför den sista omgången i VM-kvalet – därför rätar GP ut alla frågetecken och lägger upp förutsättningarna för en VM-plats.

Efter segern mot Luxemburg är en biljett till fotbolls-VM i Ryssland inom räckhåll för Janne Andersson och det svenska landslaget. Men än är det en match kvar att spela; Nederländerna borta.

Den, tillsammans med Frankrikes match mot Vitryssland, kommer att avgöra Sveriges öde.

Därmed rätar GP ut alla frågetecken och lägger fram förutsättningarna för en VM-plats.

Sverige vinner VM-kvalgruppen och går direkt till VM:

För att ta en direktplats till Ryssland krävs det två, mindre sannolika scenarion:

  • Sverige slår Nederländerna, vilket ändå får ses som troligt. Samtidigt som Frankrike tappar poäng mot gruppens slagpåse Vitryssland.
  • Om Sverige spelar lika mot Nederländerna så måste Frankrike förlora mot Vitryssland, vilket skulle vara en rejäl praktskräll.

Sverige slutar tvåa i gruppen och får spela playoff:

De mest troliga scenarierna:

  • Sverige slår Nederländerna samtidigt som Frankrike slår Vitryssland. Vilket får ses som görbart, speciellt med tanke på att Nederländerna fick slita in i det sista för att slå Vitryssland senast.
  • Sverige spelar oavgjort mot Nederländerna och Frankrike tar poäng mot Vitryssland. 
  • Sverige förlorar med maximalt sex mål mot Nederländerna. Här kommer storsegern mot Luxemburg vara otroligt viktig, målskillnaden ger Janne Andersson ett rejält försprång.

Sverige slutar trea i gruppen och missar VM:

Playoff-platsen är inte på något sätt säkrad inför den sista kvalomgången, men för att Sverige ska sluta trea i gruppen måste Nederländerna bjuda på en rejäl smällkaramell:

  • Nederländerna vinner mot Sverige med minst sju mål. 

Dessa kan Sverige få möta i ett playoff:

Även om det hänger på flera olika faktorer så är det framförallt Irlands match mot Wales som är nyckeln till vilka som kan tänkas ställas mot Sverige.

  • Om Irland slår Wales, samtidigt som Sverige tar poäng mot Nederländerna och Schweiz förlorar mot europamästaren Portugal, talar det mesta för att Sverige blir seedad och därmed kommer att lottas mot de fyra sämsta tvåorna: Nordirland, Irland, Slovakien eller Grekland.

Men om Irland förlorar kan mardrömsmotstånd vänta i playoff.

  • Om Wales slår Irland, samtidigt som Sverige slår Nederländerna och Schweiz förlorar mot europamästaren Portugal, kommer Sverige med stor sannolikhet bli oseedad. Då lottas man mot de fyra bästa tvåorna: Wales, Schweiz, Italien eller Danmark.

Till grund för seedningen ligger Fifas världsrankning som uppdateras kontinuerligt. Efter sista kvalomgången kommer den att uppdateras.

Playoff kommer att spelas i november.