Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: SIMON HASTEGÅRD
Bild: SIMON HASTEGÅRD

Så hoppas Sverige kunna såra Kanadas starka försvar

En stark defensiv mot en annan.
Sverige och Kanada blir en uppgörelse mellan två solida försvar. Men blågult har planen klar för hur det täta motståndarförsvaret ska luckras upp.
– Vi såg att Nederländerna lyckades straffa dem i omställningarna, vi ska också försöka hamna i många sådana situationer, säger Hanna Glas.

Storstjärnan Christine Sinclair finns som ett offensivt hot – men i försnacket inför VM-åttondelsfinalen mellan Sverige och Kanada är det många i det svenska laget som framför allt har lyft fram den kanadensiska defensiven.

Motståndarna är försvarsstarka och inledde VM-turneringen med att hålla nollan i de två första matcherna mot Nya Zeeland och Kamerun.

Det dröjde ytterligare lite mer än en halvlek, mot Nederländerna, innan den kanadensiska målnollan till slut sprack efter 234 mållösa minuter bakåt.

– Det är ett fysiskt bra lag som är riktigt tuffa. De släpper inte till så många målchanser och det har de inte gjort i det här mästerskapet heller. Det blir en tuff match, men vi har mött dem tidigare vi har en bra bild av dem, säger Jonna Andersson.

"Klasspelare i backlinjen"

Ytterbacken fick chansen mot USA och tror att Sverige kan dra nytta av att ha mött amerikanskorna, som också trivs med det fysiska spelet.

– Vi visade att vi kan. Sedan tycker jag att vi har ett snäpp till i duellerna, och kan vi vara där och vinna första- och andrabollen och hjälpa varandra så tror jag att vi kan stå upp även mot Kanada, säger Andersson.

Hanna Glas är ytterligare en i det svenska laget som är imponerad av Kanadas försvarsspel. På frågan vad det är som gör kanadensiskorna så bra i det defensiva arbetet svarar hon:

– De löper oerhört mycket för varandra och ligger väldigt tajt och kompakt och är dessutom aggressiva i sin press. Det är det som gör att det blir väldigt jobbigt att möta dem.

Nilla Fischer tycker det finns ytterligare bitar som är värda att lyfta fram.

– De är väldigt bra på att justera sitt spel till motståndaren, även defensivt. Det är klasspelare i backlinjen, men jag tycker det ser bra ut för oss målmässigt. Vi ska nog kunna gör mål på dem, säger Fischer.

"Har ett brett register"

Och även Glas tror att Sverige har goda möjligheter att straffa motståndarna.

Hon lyfter fram Kanadas sista match i gruppspelet mot Nederländerna, en match nordamerikanskorna förlorade med 1–2, som ett bra exempel på hur man kan såra deras försvarsspel.

– Vi såg att Nederländerna lyckades straffa dem i omställningslägena. Vi ska också försöka hamna i många sådana situationer och även försöka ta oss in bakom deras mittbackar och sådär.

Fridolina Rolfö är en av de svenska spelarna som sannolikt lär få i uppdrag att försöka ställa till det för Kanadas försvar.

– Vi har ett brett register och jag vet att vi har ännu mer att ta ut. Och vi älskar att spela sådana här matcher där det blir direkt avgörande. Att bara ha en sådan känsla att man vill gå ut och göra allt för att vinna den här matchen känns väldigt skönt att ha.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.