Så gick det senast Elmander var med

ANNONS
|

Det var året när Göteborg hade fem lag i allsvenskan och var Sveriges obestridliga fotbollshuvudstad. Real Madrid var då som nu regerande Champions League-mästare men på hemmaplan var det Halmstad som drog det längsta strået i allsvenskans toppstrid. Tom Prahl och Janne Andersson ledde den halländska lagmaskinen till guld.

I den näst sista omgången vankades det Göteborgsderby på Gamla Ullevi inför 9 141 betalande åskådare. Det spelades framförallt om att bli bäst i staden.

För en av spelarna i laguppställningarna skulle det bli den sista insatsen i Göteborg på över ett decennium. När Johan Elmander bytte av Christian Hemberg efter 66 minuter hade redan Walter Tomas Jr hunnit bli utvisad, Gustaf Andersson och Tomas Rosenkvist gjort varsitt mål och Magnus Källander reducerat.

ANNONS

"Mycket mer valpig då"

Det blev inga fler mål eller spelminuter för Johan Elmander, som själv inte har några starka minnen från avslutningen i Rödblått.

– Jag ska vara ärlig, jag har ingen aning vilken som var min sista match. Jag lämnade efter säsongen och spelade inga matcher 2001, säger han i dag.

Den 19-åring som lämnade Öisgården för 16 år sedan är en helt annan människa och fotbollsspelare än den 35-årige man som återvände förra sommaren.

– Jag var mycket mer valpig då. Det är en stor skillnad. Det händer så mycket på de åren när man är ung. När man får familj blir man en annan person. Jag är lugnare nu. Jag var snabbare på den tiden men jag har lärt mig andra saker. Jag har bättre speluppfattning och teknik och framförallt har jag rutin nu, säger han själv.

"Då var det en allsvensk klubb"

Det är en annan klubb som tog emot honom i somras än den som värvade honom från Holmalund 1999. Örgryte var med i toppen av allsvenskan och vann dessutom cupguldet 2000 under Erik Hamréns ledning.

– Det är stor skillnad. Då var det en allsvensk klubb och trupp vi hade. Det var ett väldigt bra lag med många bra spelare. Det har vi här nu med men det vi hade var ett strå vassare. Men jag var ung och då går du bara ut och kör, du kollar inte så mycket omkring dig då. Vi hade många bra spelare och en bra mix, minns Johan Elmander.

ANNONS

I dagens Örgryte finns ingen Walter Tomas Jr som kan sparka bort chanserna till seger. Däremot finns nu, som då, en vilt springande Johan Elmander på planen.

Så ställde lagen upp i Elmanders senaste seriematch för Örgryte

IFK Göteborg:

Bengt Andersson - Jon-Inge Höiland, Fredrik Karlsson, Magnus Erlingmark, Mikael Nilsson - Jimmy Svensson (76), Sebastian Henriksson, Håkan Mild, Jonas Lundén (90) - Gustaf Andersson (87), Tomas Rosenkvist.

Avbytare: Mikael Sandklef (76), Patric Andersson (87), Sebastian Johansson (90), Richard Claesson (mv), Mikael Antonsson.

Tränare: Stefan Lundin

Örgryte:

Dick Last - Martin Ulander (83), Johan Anegrund, Walter Tomaz Jr, Anders Prytz - Morgan Nilsson (46), Markus Johannesson, Erik Johansson, Magnus Källander - Marcus Allbäck, Christian Hemberg (66).

Avbytare: Niclas Sjöstedt (46), Johan Elmander (66), Joachim Karlsson (83), Thomas Perstedt (mv), David Marek.

Tränare: Erik Hamrén

ANNONS