Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/24

Så gick det för U21-guldlaget

Sommaren 2015 chockade de fotbolls-Europa och spåddes en lysande framtid. GP har kartlagt vad som hände med guldhjältarna sedan. Berättelsen spretar, men bekräftar också bilden av Håkan Ericsons U21-landslag som ”en gyllene generation”.

Fakta först. 21 av de 23 spelare som ingick i den svenska EM-truppen för drygt två år sedan är i dag verksamma utomlands som professionell fotbollsspelare. Två – Oscar Lewicki (Malmö FF) och Kristoffer Olsson (AIK) – har Sverige och allsvenskan som arbetsplats. Olsson har återvänt ”hem”, medan Lewicki och målvakten Andreas Linde (Molde) är de enda som inte har bytt klubb efter EM-guldet.

22 av de 23 spelarna har debuterat i A-landslaget, sex ingick i EM-truppen 2016, tio har spelat i A-landslaget under Janne Anderssons ledning, sex är med i den aktuella truppen, fem har spelat i det pågående VM-kvalet, två är ordinarie i startelvan. 

Analys på det? Håkan Ericson var förbundskapten för U21-landslaget under det framgångsrika mästerskapet i Tjeckien, lyssnar på GP:s sammanställning och gör ett försök.

– Det är bra siffror att så många har deltagit i A-landslaget överhuvudtaget. Att bara två är ordinarie vet jag inte om det är bra eller dåligt. Det beror på i vilken fas allting sker. Hur ser generationsskiftet ut i A-landslaget? Tre tongivande – Kim Källström, Andreas Isaksson och Zlatan Ibrahimovic – har slutat. Det är ett rimligt utfall även om jag tror och hoppas att det inom några år är några fler, säger han. 

Han lyfter fram betydelsen av speltid i klubblaget. 

– Det är svårt för de här svenska spelarna att ta ordinarie platser när de kommer utomlands. Några har drabbats av det, Isaac Kiese Thelin, John Guidetti i perioder och Oscar Hiljemark med sina klubbyten. Hade de varit 90-minutersspelare i sina föreningar hade det varit några till ur den här kullen som spelat ordinarie i landslaget. 

"Ett fantastiskt bra exempel"

Victor Nilsson Lindelöf var sist in i U21-truppen och ersatte en skadad Emil Krafth. Han är tillsammans med Ludwig Augustinsson ordinarie i Janne Anderssons A-landslag. 

– Som det ser ut nu tror jag att ”Ludde” och Victor kommer vara permanenta i A-landslaget en lång tid framöver. John har haft en himla otur med skador. Får han ordning på det kommer han uppnå mer. 

Oscar Lewicki var ordinarie i A-landslaget under Erik Hamréns ledning och var startspelare under EM i Frankrike sommaren 2016. Bristande speltid i klubblaget och tuff konkurrens i A-landslaget har inneburit att han ännu inte har spelat någon tävlingsmatch under Janne Anderssons ledning. 

Håkan Ericson, som är noga med att inte ha några synpunkter på Janne Anderssons laguttagningar, menar att det kan vända igen. 

– Jag tycker att Oscar har mycket kvaliteter. En sådan som Jakob Johansson, som jag hade i min första U21-kull, var bortglömd ett tag, men spelade kontinuerligt i sitt klubblag och fick till slut chansen. Han är ett fantastiskt bra exempel på vad kontinuitet kan betyda. 

Tibbling knackar på dörren

Simon Tibbling väntar fortfarande på sin debut i A-landslaget och hade varit med på en januariturné om det inte vore för klubbytet till Groningen. Nu tillhör han Bröndby i danska ligan. 

– Han har definitivt kapacitet att ta det klivet. Det beror på hur man väljer att spela Simon. Simon är en spelare som skall komma in centralt från en kant, menar Håkan Ericson. 

I EM-finalen mot Portugal spelade Joseph Baffo mittback hela andra halvlek. Det är hans senaste framträdande i blågul dress. 

– Han har bra kvaliteter, men en tuff konkurrenssituation i ”Vigge” och ”Granen”. Det gäller att ha drivkraften att orka fortsätta. Får man ett år med kontinuerlig speltid kan mycket hända, säger Håkan Ericson. 

Bland de tongivande spelarna från EM-laget 2015 finns Abdulrahman Khalili, som fick spela ytter- istället för innermittfältare. Han togs ut till EM-kvalet samma höst, men väntar fortfarande på en första kallelse sedan förbundskaptensbytet. 

– Jag tror och hoppas att de håller ögonen på ”Abbe”, han gjorde det bra hos oss på en ovan position, säger Ericson. 

"Var en fantastisk turnering"

Inför den här samlingen var Mikael Ishak, som gör mål för Nürnberg i 2.Bundesliga, med i diskussionen. 

– Han har en väldigt bra kapacitet i sitt djupledslöpande och sina avslut med båda fötterna, men behövde då utveckla lite mer i det felvända spelet och huvudspelet. Jag har inte följt honom efter OS så jag kan inte säga om den utvecklingen skett, men han är en målgörare av rang.  En spelare jag tror kommer vara med i diskussionen, säger Håkan Ericson, som för närvarande jobbar med sin nya troliga karriär och bygger upp kontakter i näringslivet för framtida föreläsningar, ledarskapsutbildningar och coaching av ledare/chefer.

Om EM-sommaren 2015 säger han.

– Det var många som blev berörda av den. Jag har mött så mycket kärlek från svenska folket efter den sommaren. Det var en fantastisk turnering.