Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/9

Så fick han Zlatan att häva bojkotten med Aftonbladet

Jan Helin är personen som löste den mångåriga konflikten mellan Aftonbladet och Zlatan Ibrahimovic. – En bojkott från Zlatan över längre tid hade varit förödande, säger Jan Helin i Lundhs podcast.

Under fem års tid bojkottade Zlatan Ibrahimovic den svenska kvällstidningen Aftonbladet. Bakgrunden är att tidningen 2003 publicerade en skämtsam kontaktannons i samband med en intervju med den dåvarande Ajax-talangen, där man sökte en partner för "en atletisk kille på 21 år".

2008 var Jan Helin nytillträdd chefredaktör för Aftonbladet och lade mycket av sin första tid på posten på att reparera tidningens relation med den svenska stjärnan. Jan Helin åkte ner till Milano och träffade Ibrahimovic två gånger under anfallarens sejour i Inter.

– Då satt vi länge och pratade, en hel eftermiddag. För mig var det ett otroligt fascinerande möte, för jag insåg då hur han fungerar. Han var förbannad på det där men tänkte inte spela kränkt eller göra något annat, utan det var bara total konsekvens: ”nu bryter jag”, berättar Helin i Lundhs podcast.

Han fortsätter:
– Men till slut lyckades vi förklara varandras ståndpunkter och han var redo att ge det en ny chans. Då började han prata med Aftonbladet igen.

Jan Helin säger att en längre bojkott inte hade varit kommersiellt eftersom det är journalistiskt viktigt med access till en spelare och person av den karaktären.

– Det är klart att en bojkott från Zlatan över längre tid hade varit förödande. Det är nog ett maktförhållande som man måste se och erkänna, säger den dåvarande Aftonbladet-chefredaktören.

Numera jobbar Jan Helin som programdirektör på SVT.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.