Så förbereder sig polisen inför stormatchen

Cirka 1 600 Djurgården-supportrar väntas ta sig till Gamla Ullevi för måndagskvällens heta drabbning i allsvenskan. Polisen i Göteborg är förberedda på oförutsedda händelser.
– Vi tar höjd för att det finns ett scenario där risksupportrar försöker nå varandra, säger Johan Hansson som är polisinsatschef kring matchen.

ANNONS
|

Det är ett Djurgården på jakt efter förarsätet i den allsvenska toppstriden som kommer till Göteborg på måndagskvällen. Det fina tabelläget gör att intresset för matchen mellan rivalklubbarna är stort. IFK Göteborg räknar med någonstans mellan 1 500 och 1 700 bortafans på plats på Gamla Ullevi.

Matchens karaktär och det faktum att det finns vad polisen kallar risksupportrar på båda sidor gör att den lokala polismyndigheten förberett sig noga för matchen.

– Det är en av årets största matcher när det gäller bortasupportrar och det finns en historik av rivalitet mellan lagen och supportrarna. Men jag vill poängtera att vi inte har fått någon information som tyder på att det skulle bli mycket stök. Däremot tar vi självklart höjd för att det finns ett scenario där risksupportrar försöker nå varandra. Det vore naivt att inte fundera i de banorna, säger Johan Hansson, som berättar att polisen inte har fått kunskap om några planerade sammandrabbningar mellan supportrar.

ANNONS

– Det är något vi måste ha med i beräkningarna men vi har inte fått några sådana indikationer. Vi är beredda och skulle inte bli tagna på sängen om så skedde.

LÄS MER:Polisens hårdare krav inför stormatchen

"Har planerat för det mesta"

Till matchen har polisen satt krav på IFK Göteborg som arrangör att sätta upp ett nät runt bortasektionen. Detta kan härledas till mötet med Hammarby i fjol då en bengal kastades från bortaklacken och träffade en kvinna på sittplats.

– Vi tittar självklart på historiken, men det är nästan viktigare att studera morgondagens ingredienser, skulle jag vilja säga, säger Johan Hansson.

Utöver det har förbudet kring de omdiskuterade OH-flaggorna förändrats. Tidigare, till exempel inför IFK Göteborgs möte med Häcken, förbjöds tygstycken större än 100 x 100 centimeter. Nu är det 200 x 200 centimeter som gäller.

I den allsvenska premiären mot Malmö FF 2017 arrangerade polisen en specialväg från tåget till matcharenan för bortafansen. Någon sådan insats är inte planerad till måndagens match.

– Vi följer information kring hur supportrarna tar sig till Göteborg, men i nuläget så har vi inget särskilt arrangemang för exempelvis tågen. Vi har planerat för det mesta, så får vi se vilka scenarier som blir av, säger Johan Hansson.

IFK Göteborg hade på söndagen sålt cirka 13 000 biljetter till matchen.

ANNONS
ANNONS