1/6

Så bra var Gais och Öis tifon inför derbyt – GP betygsätter

Storpublik välkomnade spelarna i Originalderbyt.
Det gjorde också två tjusiga tifon. GP har betygsatt supportrarnas mästerverk.

Betygskala

1=Underkänt 2=Godkänt 3=Bra 4=Mycket bra 5=Toppklass

Gais tifo. Bild: MICHAEL ERICHSEN
Gais tifo. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Ett tifo som gick helt i Gais färger, ett tifo som var stort och utbrett över hela kortsidan och ett tifo som höll högsta klass i utförandet. Dessutom fanns det en kreativt på hög nivå och en tydlig historisk koppling. Mannen på duken är Sten-Åke Cederhök, en legendarisk göteborgare och en minst sagt inbiten gaisare.

Cederhök gick bort 1990, men hann under sin livstid inte bara med att supporta Gais utan också skriva ett flertal Gais-sånger, bland annat ”En Gårdapojk”. Gais-tifot är en exakt spegling av ett omslag till den skiva som släpptes 2001”.

Cederhök, vars kista kläddes av en stor Gais-flagga när han begravdes, fick alltså en hyllning som hette duga den här aftonen. Det mäktiga målningen av skivomslaget smyckades sedan också med banderollen, ”Han var förstås en av oss, en gårdapojk!”.

Det här tifot är utan tvekan ett av Gais bästa i modern tid, kanske det allra tjusigaste vi har sett. Med tanke på finessen, den tydliga klubbkopplingen och det perfekta utförandet så landar vi i att det måste bli högsta betyg.

Gais: 5

Örgrytes tifo. Bild: MICHAEL ERICHSEN
Örgrytes tifo. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Inte riktigt lika avancerat och finurligt på den rödblåa sidan men verkligen sanslös perfektion i detaljerna och den stora overhead-duken över hela Öis-klacken gav ett mäktigt intryck. Här valde man att plocka in några av stadens allra, allra mest klassiska symboler. Allt färgat i Öis färger.

Vi har Gothia-tornen, Lisebergsattraktioner, Poseidon-statyn, Gustaf den II Adolf-statyn, Skansen Kronan, Älvsborgsbron och Eriksbergskranarna. Kanske inte det allra mest nytänkande tifot, men ändå härligt Göteborgspatriotiskt. Som verkligen förmedlade en känsla att den här staden tillhör Öis, exakt det budskap de rödblåa önskade skicka.

I mitten av stadssymbolerna var också ett rejält Öis-emblem utgjort och till overheaden fanns också en banderoll med texten: ”Göteborg är Rödblått i kväll – stan är målad i våra färger.

Det är faktiskt bara att lyfta på hatten åt det här tifot också. Otroligt snyggt.

Hög allsvensk klass på båda håll.

Gais får sin sista fyr för fyndigheten.

Örgryte IS: 4

LÄS OCKSÅ: Superettan-konkurrenterna: De har bäst fans av Öis och Gais

LÄS OCKSÅ: Gaisare har målat på Gamla Ullevis tak inför derbyt

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.