Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/4

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Så bra är Sveriges playoff-motståndare

På tisdagseftermiddagen vet vi vilken nation som står mellan Sverige och VM i Ryssland nästa sommar. Schweiz, Italien, Kroatien och Danmark är alternativen.

Sverige börjar bli vana vid playoff. I de två senaste kvalen har Blågult tvingats spela det direkt avgörande dubbelmötet för att nå mästerskapet. Senast blev det succé efter att Danmark besegrats över två matcher.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Dessförinnan gick det sämre. Då blev Portugal med en Cristiano Ronaldo i toppform för svåra för Erik Hamréns landslag. 

Och nu står alltså playoff inför dörren på nytt. Fyra olika motståndare kan det bli för Sverige.

– Schweiz har jag ingen riktig koll på. Italien är alltid starka, stark defensiv. Danmark är alltid kul att möta. Kroatien är ett tufft lag men jag tror vi står oss, var Marcus Bergs korta bedömning av de fyra potentiella motståndarna efter förlusten mot Nederländerna senast.

Mångas drömmotståndare i Danmark och i grannlandet är det helt klart så att Sverige är laget som man vill undvika.

– Sverige har en stark centrallinje och man arbetar bra tillsammans som lag. Det är det inget tvivel om. Sverige är svårslagna och riktigt bra defensivt genom sin organisation. Samtidigt har de visat att de kan vara väldigt farliga framåt i banan. Så jag tycker att Sverige är det bästa laget av de fyra vi kan få möta, har förbundskaptenen Åge Hareide tidigare sagt till Kvällsposten.

Schweiz:

Världsrankning: 7.

Främsta meriter: Tre VM-kvartsfinaler (1934, 1938, 1954).

Stjärnor: Granit Xhaka, Haris Seferovic, Stephan Lichtsteiner.

Så gick det i VM-kvalet: Tvåa i grupp B på samma poäng som Portugal men med tolv måls sämre målskillnad. Tio matcher resulterade i nio vinster och en förlust. Målskillnad: 23–7.

Främste målskytt i VM-kvalet: Haris Seferovic, 4 mål.

Förbundskapten: Vladimir Petkovic.

Kommentar: Schweiz gyllene generation har stadigt växt under de senaste åren och har under kvalet till VM i Ryssland imponerat och höll jämna steg med regerande Europamästaren Portugal. Har ett samspelt lag där nyckelspelare som Granit Xhaka, Xherdan Shaqiri och Haris Seferovic följts åt från ungdomslandslag upp till A-landslag. 

Italien:

Världsrankning: 17.

Främsta meriter: Fyra VM-guld (1934, 1938, 1982, 2006). Ett EM-guld (1968).

Stjärnor: Gianluigi Buffon, Ciro Immobile, Marco Verratti.

Så gick det i VM-kvalet: Tvåa i grupp G fem poäng bakom Spanien. Tio matcher resulterade i sju vinster, två oavgjorda, en förlust. Målskillnad: 21–8.

Främste målskytt i VM-kvalet: Ciro Immobile, 6.

Förbundskapten: Gian Piero Ventura.

Kommentar: Har efter några magra år med italienska mått mätt fått en nytändning under förbundskapten Ventura. Har lidit av att inte haft en riktigt farlig målskytt under de senaste åren men ser ut att ha hittat det i Ciro Immobile. Mycket av lagets spel byggs kring PSG:s speluppläggare Marco Verratti som än så länge har en del att bevisa i "Gli azzurri". 

Kroatien:

Världsrankning: 18.

Främsta meriter: Ett VM-brons (1998).

Stjärnor: Ivan Rakitic, Luka Modric, Mario Mandzukic.

Så gick det i VM-kvalet: Tvåa i grupp I två poäng bakom Island. Tio matcher resulterade i sex vinster, två oavgjorda, två förluster. Målskillnad: 15–4.

Främste målskytt i VM-kvalet: Mario Mandzukic, 5.

Förbundskapten: Zlatko Dalic.

Kommentar: Lyckades inte rå på Island i sin grupp men laget består av idel stjärnor som inte alltid fått ut sin potential i landslaget. Besitter ett av Europas klart starkaste mittfält där storstjärnan Luka Modric (Real Madrid) kamperar ihop med spelare som Ivan Rakitic (Barcelona), Mateo Kovačić (Real Madrid). 

Danmark:

Världsrankning: 26.

Främsta meriter: Ett EM-guld (1992).

Stjärnor: Christian Eriksen, Kasper Schmeichel, Thomas Delaney.

Så gick det i VM-kvalet: Tvåa i grupp E fem poäng bakom Polen. Sex vinster, två oavgjorda, två förluster på tio matcher. Målskillnad: 20–8.

Främste målskytt i VM-kvalet: Christian Eriksen, 8.

Förbundskapten: Åge Hareide.

Kommentar: Mångas drömmotståndare ur svensk synvinkel, men Danmark är starkare än på länge med en stark generation spelare på väg upp. Christian Eriksen är lagets storstjärna och har tagit nya kliv mot den yttersta världseliten. Bakom honom finns en uppsjö av unga lovande spelare som Andreas Christensen (Chelsea), Pierre-Emilie Höjbjerg (Southampton), Pione Sisto (Celta Vigo) och Jannik Vestergaard (Borussia Mönchengladbach). Danskarna får ses som starkare nu än de var då Sverige gick segrande ur playoff-mötet för två år sedan.