Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Bildbyrån
Bild: Bildbyrån

Så bra är kvartsfinallagen: "Hade tur som räddades – borde åkt ur"

Åttondelsfinalerna är avklarade – kvartsfinalerna står för dörren. Inför nästa steg i slutspelet rankar GP:s utsände Philip Trollér de åtta kvarvarande lagen.

Ranking görs från lag åtta till ett. Rankingplacering inför åttondelsfinalerna inom parentes.

8) Italien (8)

Bild: JEAN-PAUL PELISSIER
Bild: JEAN-PAUL PELISSIER

Sett till deras prestation såhär långt i VM borde de vara högre upp. De har slagit Australien, vunnit sin grupp och sedan rafsat undan defensivt starka Kina i slutspelet. Men nu är det bara riktigt starka lag kvar och då väger grundkapacitet någonstans över form. Där är Italien en bra bit bakom de allra bästa – även om de säkert kan fortsätta överraska.

7) Sverige (11)

Bild: SIMON HASTEGÃ…RD
Bild: SIMON HASTEGÃ…RD

Tog sig behagligt igenom gruppspelet – dock utan att spelmässigt imponera. Första halvlek mot Kanada i åttondelsfinalen var blek men efter det hände något. Sverige kom ut och spelade sin bästa fotboll hittills i mästerskapet och undantaget Hedvig Lindahls straffräddning lyckades kanadensiskorna inte såra blågults otroligt solida försvar. Framåt gjorde laget vad som krävdes och det fanns faktiskt bud på mer än 1–0. Formen är stegrande!

6) Norge (7)

Bild: AGENCE NICE PRESSE
Bild: AGENCE NICE PRESSE

Skulle nästan kunna hamna ännu högre upp på en sådan här ranking. För det här laget går från klarhet till klarhet, inte minst i vad de visar upp i offervilja och mental styrka. Var hårt pressat mot Australien i åttondelsfinalen men tog sig ur greppet och var sedan både ribba och stolpe ifrån att avgöra. Det krävdes dock straffar. Väl där satte Norge fyra av fyra. Solklart. VM:s största positiva överraskning.

5) Nederländerna (4)

Bild: STEPHANE MAHE
Bild: STEPHANE MAHE

Har otroligt höga toppar men dalarna är också oroväckande låga. Europamästarna som imponerande stundtals i gruppspelet kunde, och borde sett till chanserna, nog ha åkt ur VM i åttondelsfinalen mot Japan. Finalisten från VM 2015 radade upp chanser, framför allt i andra halvlek, och Nederländerna hade tur som till slut räddades av en sen VAR-straff och därmed kunde ta sig vidare. Når ändå topp fem tack vare den ruggigt starka offensiven de kan mönstra.

4) England (3)

Bild: BERNADETT SZABO
Bild: BERNADETT SZABO

Maskinen fortsätter att städa av motstånd efter motstånd. Kamerun hade resultatmässigt inte en suck mot England som kunde ta sig vidare enkelt från åttondelsfinalen. En match som i övrigt mest kommer att bli ihågkommen för Kameruns spelvägran och de många VAR-besluten. Kanske har engelskorna VM:s starkaste kollektiv.

3) Tyskland (5)

Bild: EMMANUEL FOUDROT
Bild: EMMANUEL FOUDROT

Var spelmässigt direkt svagt i gruppspelet och jag rankade dem utanför topp fyra inför åttondelsfinalerna – men tyskorna har sakta men säkert börjat ånga igång. Gjorde processen kort med Nigeria i första slutspelsrundan och vann där med 3–0. Med tanke på deras mästerskapsrutin och förmåga att lyckas i stora matcher så hamnar de på en pallplats nu.

2) Frankrike (2)

Bild: LUCY NICHOLSON
Bild: LUCY NICHOLSON

Efter en fullkomligt magnifik start på VM-slutspelet har det blivit lite mer hackigt för Frankrike. Värdnationen var ordentligt i gungning mot Brasilien i åttondelsfinalen, som inte kunde avgöras förrän i förlängning, och vore det inte för Griedge Bock Mbatys räddning på mållinjen och Amandine Henrys påpasslighet i det andra straffområdet kunde äventyret ha tagit slut där.

1) USA (1)

Bild: BAPTISTE FERNANDEZ
Bild: BAPTISTE FERNANDEZ

De fick slita en del i åttondelsfinalen mot Spanien och räddades faktiskt av en straff i den andra halvleken. Ändå är det fortsatt USA som helhetsmässigt har imponerat allra mest såhär långt in i mästerskapet. Gruppspelet var urstarkt och flera stjärnor har visat strålande form. Nu väntar Frankrike i en vad många betraktar som en moralisk final.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.