Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bayern Münchens holländska anfallsstjärna Lineth Beerensteyn i match mot Paris SG. Bild: MANUEL BLONDEAU

Så bra är Bayern – det här väntar GFC

Nio VM-spelare i startelvan. Det är vad som väntar Göteborg FC i kvällens match mot Bayern München.
– De är jättefavoriter och kom till semifinal förra året, säger Göteborgs tränare Marcus Lantz.

Marcus Lantz har på plats i Tyskland sett onsdagens Champions League-motståndare. Frankfurt i ligan, Freiburg på video.

– Tempot och speeden är något helt annat än det vi har hemma. Det har vi pratat om mycket. Vi möter ett lag med bara landslagsspelare, säger GFC-tränaren inför vad som kan beskrivas som årets match i Göteborg.

LÄS MER: Se Göteborg FC:s CL-möte med Bayern München

16-delsfinal i Champions League, en perfekt gräsmatta på Gamla Ullevi, möjligt publikrekord på läktarna och en tysk jätte som motståndare.

– För vår del handlar det om att tänka att det är två gånger 90 minuter – och skaffa ett hanterbart resultat inför returen; inte bara ut och köra och hoppas på massa mål, utan också undvika att släppa in några. Drömscenariot är att vinna med 2-0.

Det kommer krävas något alldeles extra.

I fjol slutade Bayern München för tredje året i rad på silverplats i den tyska ligan bakom den andra tyska jätten på damsidan, Wolfsburg. Tillsammans har de dominerat den inhemska ligan de senaste åren – och en snabb titt på truppen ger en bild av vilken tuff uppgift som GFC står inför.

"Det går undan åt båda hållen"

Efter att Sara Däbritz och Leonie Maier lämnat för spel med Paris SG respektive Arsenal förfogar Bayern München för närvarande över nio spelare som deltog i sommarens VM-slutspel; sju tyska (Laura Benkarth, Lina Magull, Verena Schweers, Kathrine Hendrich, Malanie Leupotz, Giulia Gwinn och Linda Dallmann) samt en svensk (Amanda Ilestedt) och en nederländsk (Lineth Beerensteyn).

Lina Magull, Linda Dallmann (ny från Essen) och Giulia Gwinn (ny från Freiburg) spelade alla VM-kvartsfinalen mot Sverige, där Peter Gerhardssons landslag lyckades besegra Tyskland i en tävlingsmatch för första gången på 24 år.

I den matchen deltog även Elin Rubensson och Amanda Ilestedt.

Lineth Beerensteyn i Bayerns anfallslinje är spelaren Marcus Lantz främst varnar för. Bild: NICKLAS ELMRIN

Marcus Lantz har gjort några speltaktiska iakttagelser:

– De är oerhört löpstarka, det går undan åt båda hållen – sedan är deras duellspel något helt annat. Det är många löpmeter, fysik och däremellan bra fotboll, säger han.

I anfallslinjen märks nederländska VM-spelaren Lineth Beerensteyn. Hon spelade semifinalen mot Sverige.

– Vår målvakt Loes känner henne väl. Hon är vass i djupled och gjorde två mål när jag såg dem på plats. Henne får vi se upp med. Med tanke på hur många landslagsspelare de har handlar det om att hålla kolla på hela laget och inte så mycket enskilda spelare, säger Marcus Lantz.

"Är säkert bättre om ett par månader"

Göteborgs taktik bygger på några uttalade delar.

– Vi kommer inte ha massa tid. Det är snabba beslut, sätta bollen i ytorna snabbt och sedan löpa och fajtas. Tempot är ett annat internationell. Vi måste vara mer cyniska, säger GFC-tränaren.

Bayern Münchens tränare Jens Scheuer. Bild: NICKLAS ELMRIN

I helgens cupmatch mot Eintracht Frankfurt (5-0) vilade tränaren Jens Scheuer stora delar av den tänkta startelvan.

– Det kan vara en fördel för dem. Samtidigt har de ganska många nya spelare, en ny tränare och har kanske inte fått ihop sin helhet än. De är säkert ännu bättre om ett par månader, gissar Marcus Lantz.

Bayern Münchens damlag har resurser.

– Det märks att det är något helt annat än det vi har hemma. Det är mycket större. Vi är inte i närheten av det. Det är proffsigt, Tyskland och inget jävla halvhjärtat. Vi får leva på det svenska, med bra lagsammanhållningen och vara disciplinerade.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.