Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

John Guidetti och Andreas Granqvist.  Bild: MATTHEW CHILDS
John Guidetti och Andreas Granqvist. Bild: MATTHEW CHILDS

Så blir spelarnas bonusar efter segern över Mexiko

Sverige är vidare till åttondelsfinal och det tickar in en hel del extra kosing på det svenska fotbollförbundskontot.
– Det ligger ungefär 40 miljoner på bordet i kväll, säger Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand inför matchen.

Redan vid avancemanget till VM i Ryssland hade Svenska Fotbollförbundet säkrat åtta miljoner dollar, i svenska pengar cirka 72 miljoner kronor, med en dollarkurs på nio kronor.

De lag som når och blir utslagna i åttondelsfinal får i prispengar av Fifa tolv miljoner dollar, vilket i svenska pengar innebär 108 miljoner kronor.

Det innebär att Sverige tack vare avancemanget till åttondelsfinal drar in cirka 36 miljoner extra – eller som Håkan Sjöstrand räknat ut: cirka 40 miljoner kronor.

– Det är naturligtvis fokus på det sportsliga. Tar vi oss vidare i kväll ger det oss förutsättningar att satsa ännu mer på svensk fotbolls utveckling. Samtidigt vet vi om att en viktig del är att kunna hushålla över tid. Det är tolv år sedan vi senast spelade VM, sa generalsekreterare Sjöstrand till GP med fyra timmar kvar till avspark i Jekaterinburg.

Infantino på plats – igen

De svenska spelarna fick bonus vid avancemanget till VM. Med avancemanget till åttondelsfinal växer den pengapåsen.

– Primärt är jag väldigt glad och tacksam över att spelarna ser det som ett hedersuppdrag att representera Sverige. Sedan har vi hittat en rimlighet i att när vi får in så mycket pengar får de också en del av det, säger Håkan Sjöstrand.

Hur mycket vill han inte gå in på.

– Den överenskommelsen stannar mellan oss och spelarna. Det jag kan säga är att ju längre vi går desto mer får spelarna. Den ökar i takt med den intäkt vi får, säger förbundets generalsekreterare.

Han såg matchen ihop med SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson, den mexikanska förbundsledningen och Fifapresidenten Gianni Infantino.

– Han har sett alla våra matcher på plats hittills, säger Håkan Sjöstrand.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.