Så är läget i Karabach

ANNONS
|

Karabach spelade ligamatch i söndags och vann då mot Neftci med 3-0.

I den matchen vilades nio spelare, varav alla utländska offensiva stjärnor, jämfört med laget IFK Göteborg ställdes mot i Sverige. Precis som för Jörgen Lennartsson låg alltså Gurban Gurbanovs fokus främst på Europa League.

Den azeriska publiken verkar dock inte ha fullt lika stort fokus på turneringen. Enligt en klubbrepresentant på plats på arenan har cirka 20 000 biljetter sålts till matchen, vilket är en besvikelse för klubben. Fullsatt på Tofiq Bähramov-Stadium är drygt 31 000, vilket betyder att cirka en tredjedel av läktarna förväntas vara tomma på torsdag kväll.

ANNONS

Ny värvning saknas

Sydafrikanen Dino Ndlovu, som värvades inför första mötet men då inte var helt spelklar,kommer enligt azeriska journalister inte finnas med. Han ska ha fysiska problem och kommer enligt journalisten i fråga. Ndlovu gjorde 18 mål i den cypriotiska ligan i fjol och erbjuder det som Karabach tydligt saknade i första mötet – en klasspelare längst fram – men kommer av allt att döma alltså inte finnas med.

Men även utan sin nya värvningar finns det spelare att ta av. Klubbens kostnad för seniortruppenär ungefär dubbelt så stor som IFK Göteborgs, cirka 100 miljoner kronor per per år.

Karabach kommer ursprungligen från området Nagorno-Karabach, men tvingades flytta till Baku 1993. Klubben hamnade mitt i ett fullskaligt krig med utbrytarregionen Nagorno-Karabach och Armenien på ena sidan och Azerbajdzjan på den andra. Konflikten var blodig och grundade sig på att majoriteten av människorna i området var och är kristna armenier, medan övriga Azerbajdzjan är muslimskt.

Inget fredsavtal har slutits utan än i dag pågår konflikten i allra högsta grad. Så sent som i april blossade gränskonflikten upp och stridigheter uppstod. Gränsen mellan Azerbajdzjan och Nagorno-Karabach präglas av skyttegravar och det förstnämnda landet har rustat upp under lång tid.

Flera lag från Baku

Sedan början av 90-talet kan alltså Karabach FK inte spela sina matcher på sin egentliga hemmaplan, istället hör de, som merparten av lagen i den azeriska ligan, hemma i miljonstaden Baku.

ANNONS

Vädret i staden vid Kaspiska Havet är mycket varmt. Under dagen en bra bit över 30-stecket. Vid matchtiden 20.30 lokal tid i morgon får IFK Göteborg nog räkna med en temperatur strax under detsamma.

ANNONS