Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: AXEL BOBERG

Sänkte Öis med äkta hattrick

Örgryte hade ledningen – och känning på en kvalplats – i 90 sekunder. Sedan vände formstarka J-södra och vann med 5–2. Daryl Smylie stod för ett äkta hattrick för hemmalaget.

Joel Qvibergs eftermiddag i Jönköping kunde börjat bättre. De tog inte fem minuter innan en boll studsat upp på vänsterbackens hand från nära håll – precis innanför straffområdeslinjen – och domaren pekade på straffpunkten.

Edin Hamidovic (i Gais fram till i våras) satte straffen, även om Fredrik Andersson i Öis-målet gick åt rätt håll och snuddade vid bollen.

I matchminut 17 ville Örgryte jämna ut straffstatistiken – när Aíltons halvvolley, efter en Amin Affane-hörna, täcktes undan med en misstänkt hand. Ingen straff, till rödblåtts förtret – men de skulle snart glömma situationen.

LÄS MER: "Fansen är redo för allsvenskan – men är laget det?"

Öis vände snabbt

Bara minuten därpå kom Öis nämligen igenom på nytt. Alexander Bernhardsson satte fart i mitten, försökte dra med sig bollen till vänster i höjd med straffområdet, men fastnade på en hemmaspelare.

Resultatet blev en slumpboll som landade vid en fri Gustav Ludwigson till höger, och den interna skyttekungen kunde kallt placera in 1–1.

Minuterna senare kunde Aílton chippa in ledningsmålet för Öis från nära håll – men bara för att se samma Hamidovic som inledde målskyttet kvittera efter en läcker soloaktion dryga minuten senare.

2–2 på tavlan innan halvtimmen var spelad – och 2–2 även i paus.

Tuff dag för Qviberg

I andra halvlek tog hemmalaget över något, medan Öis stod upp kvar och tvingade J-södra ut på kanterna. Aílton fick ta en hel del smällar, framför allt i inledningen av andra, och fick mycket riktigt utgå en halvtimme från slutet.

Sedan kom nästa smäll för Öis.

Hemmalaget gick till attack och slog en hög krossboll ut mot Öis vänsterkant. Joel Qviberg förlorade duellen med store Elias Gustafson – som på en touch spelade in mot Daryl Smylie i straffområdet. Smylie kunde sedan, trots att han var ensam mot tre Öis-försvarare, hitta nätet bakom Fredrik Andersson.

– De får sitt 3-2-mål lite billigt. De kan spela på det och gör det rätt bra, säger Öis-tränaren Thomas Askebrand.

Smylie med äkta hattrick

När samme Smylie kunde fylla på målkontot med kvarten kvar – återigen efter att lagkamraten Gustafson gjort bort Joel Qviberg på den där kanten – var det spiken i gästernas kista.

Men Smylie nöjde sig inte där – utan gjorde även sitt tredje raka mål – och fastställde resultatet till 5–2.

– Vi är besvikna på oss själva. Vi gör en riktigt dålig andra halvlek och har mycket mer att ge. Vi brukar vara ruskigt starka bakåt men idag är vi inte det, säger Askebrand.

Medan Jönköpings Södra lyfter till andraplatsen i superettan skapas nu ett gap ned till Örgryte. De rödblå har nu sex poäng upp till kvalplatsen – och sju till dagens motståndare.

– Vi försöker vända på det. Vi har alla möjligheter i världen och ska sälja oss dyrt för att vara med.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.