IFK gör 1-0 mot AFC genom Robin Söder och jublar.
IFK gör 1-0 mot AFC genom Robin Söder och jublar. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Söder gav IFK segern mot AFC

Efter matchens enda mål signerat Robin Söder vann IFK Göteborg på söndagseftermiddagen sin andra raka hemmamatch, senast mot Sundsvall, nu mot AFC Eskilstuna. Därmed befäster laget en topplats i den allsvenska tabellen.

|

I skadade Lasse Vibes frånvaro fick Sargon Abraham chansen i sin blott andra match från start för säsongen.

Jämfört med vårmötet hade IFK bytt ut nästan en halv startelva. Patrik Karlsson Lagemyr, Carl Starfelt, Benjamin Nygren, Junes Barny och Sebastian Ohlsson var ersatta av Kristopher Da Graca, Sebastian Eriksson, Nzuzi Toko, Alhassan Yusuf och Sargon Abraham.

I premiären vann AFC Eskilstuna med 3-1 och IFK gjorde sin sämsta match för säsongen.

Matchbilden på Gamla Ullevi var en helt annan.

Gästerna backade hem från start och lät IFK föra spelet. Trots ett stort bollinnehav skapade hemmalaget få heta målchanser.

De som var hade ofta Giorgi Kharaishvili som huvudperson.

Han slog frisparken som André Calisir nickade just utanför efter en kvart, han avslutade framför mål efter inspel från högerbacken Nzozi Toko.

Han var även i centrum i den 37:e minuten när IFK Göteborg gjorde 1-0.

Överhoppet på Victor Wernerssons passning på kanten, löpningen in i straffområdet och mottagningen på August Erlingmarks passning och den avgörande passningen fram till målskytten Robin Söder.

Det var toppklass rakt igenom.

Målet var Robin Söders fjärde för säsongen, lika många som sålde Benjamin Nygren och långtidsskadade Patrik Karlsson Lagemyr har gjort.

I den interna poängligan delar Giorgi Kharaishvili förstaplatsen med Benjamin Nygren. Giorgiern har svarat för tre mål, fem assists och totalt åtta poäng.

Halvleken var IFK Göteborgs, AFC:s bästa läge var en kontring där Gustav Jarl sökte Ousmane Camara på bortre stolpen.

Samme Jarl blev utvisad i slutet av första halvlek efter två gula kort. Det första fick han efter att ha fällt Victor Wernersson som kom löpande i hög fart, det andra efter att ha gått in tufft och med dubbarna före i en duell med Sebastian Eriksson.

Domaren Fredrik Klitte tvekade inte. Nytt gult kort – och därmed rött.

I andra halvlek tvingades Victor Wernersson till ett skadebyte, men lämnade planen för egen maskin.

Ny nolla av Anestis

AFC var aldrig riktigt nära en kvittering, IFK och Giorgi Kharaishvili var i slutminuterna nära att utöka till 2-0, men skottet gick just utanför stolpen.

Matchen var IFK Göteborgs femte på Gamla Ullevi för säsongen.

Efter att inte ha lyckats gör mål i de tre första var söndagens match andra raka segern.

Nollan av Giannis Anestis sjätte för säsongen, mot AFC var han dock tämligen sysslolös.

Laget coachades av Ferran Sibila i avstängde Poya Asbaghis frånvaro. 30-åringen är därmed en av IFK-historiens yngsta matchcoacher, om inte den allra yngsta.

Sven-Göran Eriksson var 31 år när han 1979 coachade IFK i allsvenskan för första gången och Poya Asbaghi i fjol 32 år.

Sibila bytte bland annat in ynglingarna Emil Holm och Adil Titi.

IFK Göteborg har en bra form och fyra raka matcher utan förlust.

Efter 17 matcher 2018 hade IFK Göteborg 19 poäng, nu är antalet 29, endast sju bakom serieledaren Malmö FF.