Så ska Sverige rå på Spanien – GP listar fem nycklar

EM-premiär. I och mot Spanien. I 30-gradig hetta. Tuffare blir det nästan inte. Här är fem svenska nycklar för framgång.

ANNONS
|
Albin Ekdal måste värdera när det är dags att gå till anfall för att inte riskera extra ytor för de spanska spelarna.
Albin Ekdal måste värdera när det är dags att gå till anfall för att inte riskera extra ytor för de spanska spelarna. Bild: SIMON HASTEGÅRD

Behåll tålamodet

Det är ingen större skräll att Spanien kommer vara spelförande på La Cartuja i kväll. De har förmåga att såra Sverige både från kanterna, men även genom inspel centralt. För Sverige gäller det i defensiven att hålla spanjorerna i ytterzonerna, så långt från målet som möjligt och med tålamod och följsamhet följa hemmalagets snabba och rörliga kombinationsspel. Att förivra sig och chansa är inget svenskt segerrecept. Så länge det står 0-0 finns ingen anledning till stress. Det är Spanien som har pressen på sig att vinna matchen, särskilt nu när publik återvänder till arenorna och vid uteblivna hemmamål kan tappa tålamodet.

ANNONS

LÄS MER:Ludwig Augustinsson redo – efter skadeproblematiken

När chansen väl uppenbarar sig är Alexander Isak redo att sticka i djupled och gör vad han kan för att ge Sverige ett fin kväll.
När chansen väl uppenbarar sig är Alexander Isak redo att sticka i djupled och gör vad han kan för att ge Sverige ett fin kväll. Bild: JESPER ZERMAN

Ta tillvara chanserna

För Sverige handlar mycket om att gnugga på, behålla försvarslinjerna och inte riskera ställningarna. När chanserna väl kommer – för det gör de – gäller det att följa den plan laget har tränat på i Göteborg och är skarpt på. Ett par, tre kortpassningar för att spela sig ur den höga spanska förstapressen och sedan längre uppspel mot forwards. Här kommer både Marcus Berg och Alexander Isak till sin rätt. Isak har spelat mycket ensamforward i La Liga under året och vet hur man ”slår ut” en spansk backlinje på egen hand. Berg har förmågan att suga in bollar och leverera både kloka och enkla passningar till anfallande lagkamrater.

LÄS MER:Svenska landslaget skickar sitt stöd – efter Christian Eriksens otäcka kollaps

Den svenska backlinjen och mittfältet måste hålla ihop. Det gäller såklart även Marcus Danielson och Victor Nilsson Lindelöf.
Den svenska backlinjen och mittfältet måste hålla ihop. Det gäller såklart även Marcus Danielson och Victor Nilsson Lindelöf. Bild: SIMON HASTEGÅRD

Fokusera på att ligga kompakt

Den defensiva organisationen och den interna kommunikationen blir avgörande för hur länge Sverige ska lyckas hålla ut mot självförtroendepumpade hemmaspelare. Minsta lilla avsteg från de gemensamma överenskommelserna kan ödelägga den svenska strategin. Håll era stolpar på fasta situationer, läs av vad lagkompisen befinner sig och täck upp för varandra. Det här kommer inte bli lätt, men det är efter sådana matcher poängen är som skönast. Skulle Sverige vinna detta är det en av blågult största gruppspelssegrar någonsin.

LÄS MER:Guide: Allt om fotbolls-EM 2021

Mot Armenien tryckte Emil Forsberg in en frispark. Det får han gärna göra om mot Spanien.
Mot Armenien tryckte Emil Forsberg in en frispark. Det får han gärna göra om mot Spanien. Bild: SIMON HASTEGÅRD

Fasta situationer

Nu råkar det vara så väl att Sverige har begåvats med två riktigt bra frisparksskyttar, hörnläggare och straffexekutörer. Vem av Emil Forsberg och Sebastian Larsson som slår bollen är av mindre betydelse, mot Armenien visade ”Foppa” vilken härlig form han är i och satte både ett frisparksmål från distans och slog målgivande hörnor. I Marcus Danielson har Sverige en riktigt vass huvudspelare, i Emil Forsberg en avslappnad matchvinnare som kanske är i sitt livs landslagsform. Själv kallar han sin bollbana för ”läskig”. Ja, men så utnyttja det då!

ANNONS

LÄS MER:Emil Forsbergs svar – på Luis Enriques utspel

Marcus Berg kommer att få springa mycket i defensiven. Hur hanterar han det i den förmodade 30-gradiga värmen?
Marcus Berg kommer att få springa mycket i defensiven. Hur hanterar han det i den förmodade 30-gradiga värmen? Bild: JOEL MARKLUND

Hantera värmen

Mycket av uppsnacket till matchen på måndagskvällen har handlat om hur varmt det kommer att vara i Sevilla och hur dåligt det ska passa Sverige. Därför blir det viktigt för de svenska spelarna att vila med boll när tillfälle ges och inte varje gång bollen erövras gå på snabb kontring med sikte på mål. I så fall blir det här en svettig historia. Även i Ryssland var värmen tryckande. Den gången var Sverige skickligt på att förbereda sig väl, dricka mycket och fylla på depåerna med energi. Skillnaden jämfört med då är att Sverige kommer direkt till spel från ett Göteborg som under lördagen endast mätte 16, 17 grader, att jämföra med de 30-35 som de spanska spelarna har förberett sig i.

LÄS MER:Kort, kort, lång – sedan är vi hemma

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS