Så hittade Häcken superformen

Efter halva säsongen var Häcken sju poäng från kval. Nu är laget sex poäng från andraplatsen. Vad har hänt på Hisingen?

ANNONS

Formtabellen är munter läsning för alla med gulsvarta Häcken-sympatier.

Fyra segrar på de fem senaste matcherna. Eller om ni så vill: Åtta på de tio senaste. Bara serieledande AIK har varit bättre.

Häcken-läget var dock ett annat för bara lite mer än två månader sedan. 1–1 hemma mot Örebro den 29 juli betydde ännu en segerlös match.

De låg tia i tabellen då, avståndet ner till Trelleborgs FF på kvalplats var bara sju poäng.

Sedan hände något. Vad?

Tränaren Andreas Alm konstaterar:

– Jag kan inte säga bara en sak. Jag tror att det är många saker som har hänt.

ANNONS

Vi tar de tre mest uppenbara i tur och ordning:

1. Ett lyckat övergångsfönster

Från startelvan: Moestafa El Kabir, Alhassan Kamara och Joel Andersson ut, Joona Toivio, Alexander Jeremejeff och Godswill Ekpolo in.

Skiftena blev positiva för Häcken. Allra störst avtryck har Jeremejeff satt. Många pratar om att 24-åringen har gett laget en ny dimension i anfallsspelet.

– Det är ett bra ordval. När bollen kommer till honom är det lättare att tajma vad övriga där framme ska göra. "Crespo" är ett monster på många sätt i sitt driv och ibland desperation, på ett positivt sätt. "Alex" är en annan typ av spelare. När bollen fastnar på honom är det lättare för de andra tre att hitta kombinationer och nya löpningar. Jag tycker också att han gör ett tydligt jobb i vårt presspel, säger Andreas Alm.

Alexander Jeremejeff
Alexander Jeremejeff Bild: MICHAEL ERICHSEN

2. Nyckelspelarnas ökade poängproduktion

På de 15 första matcherna gjorde Daleho Irandust tre poäng. På de tio senaste har han gjort åtta. Det är dock inte bara den offensiva mittfältaren som har hittat rätt. Paulinho har vräkt in mål och även Nasiru Mohammed levererade på en högre nivå innan han gick sönder i slutet av augusti. Och så Alexander Jeremejeff då. Anfallaren har gjort sex mål sedan han återvände till klubben.

ANNONS

– Jag ser två, tre spelare som hade mycket starttid i våras som är mycket bättre nu. "Dalla", "Palle" och "Nas", konstaterar Andreas Alm.

Mittbacken Johan Hammar:

– Vi var lite för ineffektiva i våras, men det var bara en tidsfråga innan det skulle lossna för alla där uppe.

Nu känns det som att det har lossnat för alla samtidigt.

– Precis! Det är bra.

Paulinho
Paulinho Bild: MICHAEL ERICHSEN

3. Lärdomarna från Europa League-kvalet

Seger mot lilla FK Liepaja, uttåg mot stora RB Leipzig. Det sistnämnda dubbelmötet gav ändå Häcken mycket.

Bland annat en bild av vad som krävs på den allra högsta nivån. Tempomässigt, tekniskt ...

– Konditionsmässigt krävs det skitmycket. Det har jag insett. Så jag tränar extra nu för att bli bättre konditionsmässigt, för att kunna klara av sådant här motståndare. Och tekniskt ... De är bättre på allt. Så för mig har det varit en bra läxa, sa Daleho Irandust efter 1–1 hemma.

Andreas Alm nu:

– Vår fart i anfallsspelet kom upp en nivå efter Europa-spelet. Vi kände en glimt av det mot Leipzig i Tyskland, också hemma. Malmö FF fick samma boost när de slog Besiktas (2–0), samma aha-upplevelse.

Viktor Lundberg och Daleho Irandust
Viktor Lundberg och Daleho Irandust Bild: MICHAEL ERICHSEN

Mer än allt det där?

Kan Häcken ha blivit bättre ju mer tid Andreas Alm har fått med laget? Tränaren var ju ny inför säsongen.

ANNONS

– Så kan det vara. Vi köpte hans filosofi direkt, men sedan ska vi lära oss allt, lära känna varandra, säger Johan Hammar.

Alm själv:

– Jag tycker fortfarande att vi är hårt influerade av Peters (Gerhardsson) och "Mickes" (Mikael Stahre) tid i klubben. Också ambitionen. Vi kan inte vaska med det som de har gjort. Sedan kanske vi har andra ord på det, önskar göra några saker annorlunda. Det finns saker och ting som vi har satt prägel på under året.

Har ni förändrat något i spelet under säsongen?

– Mycket av det vi började med hänger kvar, men vi har gjort några varianter med tiden. Vårt presspel är till exempel annorlunda. Där har vi fler dimensioner.

"De är Malmö-tunga"

Med allt det där sagt, med allt det där sammanslaget, har Häcken alltså hittat en superform.

Tio matcher - åtta segrar.

– Det är jättesvårt att säga hur mycket effekt varje grej har gett i procent. Det är en stor cocktail av saker. Sedan finns det fortfarande grejer som vi kan göra ännu bättre, konstaterar Alm.

På söndag väntar nästa stora test. Malmö FF kommer till Bravida Arena.

De himmelsblå är en poäng och en placering före i tabellen. Båda jagar IFK Norrköping, Hammarby och en kvalplats till Europa League.

ANNONS

– De har gått som tåget, men ändå har vi närmat oss dem, säger Andreas Alm.

Han såg MFF besegra Besiktas i Europa League under torsdagen.

– Det är ett väldigt bra lag. De tar många steg, löper i hög fart, är organiserat och Malmö-tunga.

Hur långt kan superformen bära er?

– Vi får ta den här matchen först. Vi får ta den med den fart vi har skaffat oss. Sedan får vi se vad de andra lagen gör. Men det ser ut som att vi kommer ha chansen på en bra placering oavsett vad som händer på söndag. Sedan är det klart att vi vill vinna!

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS