Isländska Stjarnan jublar efter segern i finalen i pojkar 15.
Isländska Stjarnan jublar efter segern i finalen i pojkar 15. Bild: NICKLAS ELMRIN

Så gick det i Gothia-finalerna

Sedan i måndags har över 4000 matcher spelats i och runt omkring Göteborg. Under lördagen avgörs allt när Gothia cups finaler spelas på Gamla Ullevi och SKF Arena. GP är på plats för att följa finalerna.

|
SKF-arena

Flickor 12: KFV Segeberg 2 (Tyskland) - FC Djursholm 2-0 (2-0)

grade crossed
Den första finalen på SKF Arena spelades mellan KFV Segeberg från Tyskland och FC Djursholm från Stockholm. Tyskorna, som är ett hopplockat distriktslag, tog kommandot direkt och inom loppet av sex minuter hade Hanna Lengkey fått nätet att rassla två gånger. Efter detta träffade Segeberg målramen två gånger, men målen lös med sin frånvaro. Slutresultatet skrevs till 2-0, och Segeberg kan titulera sig Gothia-mästare i klassen flickor tolv.
SKF-arena

Pojkar 12: Ordin FC (Brasilien) - FC Saint Cloud (Frankrike) 4-0 (2-0)

I finalen för pojkar tolv möttes Ordin FC från Brasilien och FC Saint Cloud från Frankrike. Brassarna i gult trampade gasen i botten och fransmännen i blått fick lägga sitt fokus på att försvara. Efter en närmast bisarr chanskavalkad tog Ordin ledningen via en frisparksvariant. Efter detta släppte brassarna aldrig greppet och vann till slut med 4-0. Mycket tack vare sin spektakulära följarskara som firade med laget efter slutsignal.
SKF-arena

Flickor 13: NCE (USA) - SKF Canada (Kanada) 7-0 (4-0)

I klassen flickor 13 möttes NCE från USA och SKF Canada från Kanada i ett nordamerikanskt rivalmöte. Kanadensiskorna vann sitt deltagande i en SKF-turnering medan amerikanskorna tillhör en nationell fotbollsakademi. Åskådarna hann knappt sätta sig innan NCE tog tag i taktpinnen och gjorde 1-0. Laget spelade stundtals ut sina grannar från norr och avgjorde matchen redan i den första halvleken. Resultatet skrevs till 7-0, där NCEs Se-Hanna Mars stod för ett hattrick.
SKF-arena

Pojkar 13: Brommapojkarna 2 - Brommapojkarna 1 0-5 (0-1)

I pojkar 13-finalen blev lagkamrater rivaler när Brommapojkarna ställdes mot Brommapojkarna. I en jämn och vänskaplig första halvlek bröt BPs förstalag dödläget när Oscar Reinholdsson vinklade in halvlekens enda mål. Den andra halvleken bjöd på den berömda ketchupeffekten och förstalaget gjorde tre raka mål tätt inpå varandra. När slutsignalen ljöd hade BP 1 prickat in fem bollar och BP 2 inga. Resultatet 5-0 innebär att BP 1 går igenom turneringen med den förkrossande målskillnaden 82-0.
SKF-arena

Flickor 14: Södra Sandby IF - KFV Segeberg (Tyskland) 2-0 (0-0)

Segeberg från Tyskland och Södra Sandby från lundstrakten gjorde upp om guldet i flickor 14-klassen. Södra Sandby inledde piggast och publiken trodde att laget tog ledningen på frispark i den första halvleken. Målet dömdes dock bort efter stor förvirring. Istället såg matchen länge ut att bli mållös - men Linnéa Philipsson i Sandby ville annorlunda. Efter en fin soloräd hittade hon nätet via en täckande försvarare. Innan visslan gick prickade laget även in 2-0 i samma hörn.
SKF-arena

Pojkar 14: CD Inter Vista Alegre (Spanien) - Brommapojkarna 1 0-3 (0-1)

I finalen för pojkar 14 ställdes Brommapojkarna mot Inter Vista Alegre från Spanien. BP, med Olof Mellbergs son John i laget, hade bara timmar tidigare sett sina yngre klubbkamrater plocka hem guldet och ville inte vara sämre själva. Cornelio Situ såg mest inspirerad ut av alla då han stod för ett hattrick, där hans läckra lobb till 2-0 stack ut mest. Gästerna från Spanien hade läge att tröstmåla från straffpunkten men bollen hamnade i publiken istället.
SKF-arena
Bild: NICKLAS ELMRIN

SEF Trophy: BK Häcken - Brommapojkarna 0-3 (0-1)

SEF Trophy spelas sen 2017 av pojkar 15 tipselit. I denna inbjudningsturnering tog arrangörerna BK Häcken emot Brommapojkarna i finalen. Hisingslaget inledde bäst och skapade flest chanser. Trots detta lyckades inte de heller rubba BPs totala dominans på Heden. BP var sylvassa i sina omställningar och straffade Häcken effektivt tre gånger om. 3-0-segern innebär att BP 2019 står som segrare i P13, P14 och P15 tipselit. Klubbens 29, 30 och 31 Gothia-trofé.
Gamla Ullevi

Flickor 15: Boo FF - Team Odense Q (Danmark) 0-4 (0-2)

15 minuter och 45 sekunder skulle det ta innan Team Odense Q från Danmark inledde finaldagen med det första målet mot svenska Boo FF. En match med två jämna lag som inledningsvis präglades av närkamper och ett något avvaktande spel. I slutet på första halvlek utökade Odense sin ledning till 0–2 och i den andra halvleken tog danskorna ett rejält tag om taktpinnen och vann till slut med 0-4.

Pojkar 15: Stjarnan 1 (Island) - IFK Haninge 3-0 (1-0)

I dagens andra match mellan Stjarnan 1 från Island och IFK Haninge från Sverige i klassen för pojkar 15 bjöds publiken på en tät och tuff match. Två lag som genom turneringen släppt in få mål vilket speglades ute på planen. I den 17e minuten skulle dock islänningarna spräcka nollan genom ett distinkt avslut utifrån straffområdet och i mitten av den andra halvleken gjorde Stjarnan ytterligare två mål.

Flickor 16: Viborg Q (Danmark) - Lerums IS 0-2 (0-0)

Det första finallaget från Göteborgstrakten blev Lerums IS i mötet med Viborg Q från Danmark i klassen för flickor 16. Med enbart två insläppta mål vardera under turneringens gång skulle det bli en tight och målsnål tillställning. I minut 37 fick dock målsnörena rassla till då Lerum tog ledningen. Viborg jagade därefter en kvittering men Lerum kunde istället kontra in 2-0 vilket blev slutresultatet.

Pojkar 16: SKF Latvia (Lettland) - ED Moratalaz (Spanien) 0-1 (0-1)

Den första finalen utan svenska lag bjöd pojkar 16 klassen på. Mötet mellan SKF Latvia från Lettland och ED Moratalaz från Spanien var på förhand en riktig rysare. Med cirka 40 gjorda mål vardera hade lagen sprungit sig till final. Här fick dock letterna se sig omsprungna av spanjorerna som efter nio minuter tog ledningen i matchen, en ledning de sedan behöll matchen ut.

Flickor 17: NorCal Premier PDP (USA) - Minnesota Thunder Academy (USA) 0-4 (0-0)

USA dominerade under sommarens dam-VM vilket även amerikanskorna gjort i inbjudningsklassen Gothia PUMA Trophy för flickor 17. Mötet mellan Norcal Premier PDP och Minnestota Thunder Academy inledningsvis en jämn tillställning men i början av den andra halvleken fick Minnesota äntligen jubla. Bollen letade sig in i det vänstra krysset efter ett riktigt drömmål och efter det rasslade nätet bakom Norcals målvakt ytterligare tre gånger.

Pojkar 17: TikiTaka Academy (Nigeria) - Right to Dream (Ghana) 1-1, 3-4 efter straffar

I pojkarnas version av Gothia PUMA Trophy var det dags för ett helafrikanskt möte. TikiTaka Academy från Nigeria mot Right to Dream från Ghana. Två lag som på ett överlägset sätt tagit sig till finalen. I den första halvleken tog Right to Dream ledningen men i slutet på matchen kvitterade nigerianerna. Fulltid och dags för straffläggning där lagen turades om att missa och sätta där till slut Right to Dream drog det längsta strået.

Flickor 18: Göteborgs DFF - Vålerenga Fotball (Norge) 2-0 (1-0)

I finalen för flickor 18 spelade Göteborgs DFF mot Vålerenga Fotball. Två lag som likt många andra finallag sprungit sig igenom turneringen med mycket bra resultat. Inledningsvis såg det ut att bli en jämn tillställning men göteborgskorna skulle komma att äga matchen. Med två mål från anfallaren Stinalisa Johansson stod man som rättvisa segrare på prispallen efter slutresultatet 2–0.

Pojkar 18: Khadis Sports Academy (Ghana) - Greengen FC (Ghana) 1-0 (1-0)

I den sista finalen för dagen bjöds det ännu en gång på ett afrikanskt möte. Två lag från Ghana bjöd på en match med mycket närkamper och en hel del fula dueller. I den 27:e minuten hittade till slut Kharis Sports Academy nätet för första gången i matchen. Ett resultat som skulle stå sig matchen ut och göra Kharis Sports Academy till dem sista vinnarna av årets Gothia cup.