Så blev Sveriges lottning till sommarens EM

Ett kärt återseende med världsnationen Spanien – och ett möte med Robert Lewandowskis Polen. Det är vad Sverige har att se fram emot till nästa sommars EM-gruppspel. Därmed undvek "Blågult" att hamna i "dödens grupp".

ANNONS
|

Lottningsproceduren var av det klurigare slaget, där de 12 värdnationerna och de totalt 24 deltagande länderna skulle delas in. Under ceremonin i Bukarest blev det klart att Sverige lottades in i grupp E. Där gör Janne Anderssons landslag sällskap med Spanien och Polen. Den tredje motståndaren blir någon av de fyra play off-kvalande länderna Irland, Bosnien-Hercegovina, Nordirland eller Slovakien. Vilket av dessa länder som kliver in i mästerskapet står klart den 31 mars då playoffspelet i Nations League avgörs.

KRÖNIKA: Hoppas den här lottningen blev den sista

Sveriges grupp spelas i Dublin och Bilbao, där premiärmatchen kommer spelas mellan hemmanationen Spanien och Sverige måndagen den 15:e juni på San Mamés. Just Spanien ställdes Sverige emot så sent som i EM-kvalet där "Blågult" tog hem andraplatsen före Rumänien och Norge. Spanien vann gruppen överlägset efter att bland annat ha besegrat Janne Anderssons manskap med 3–0 i Madrid och spelat oavgjort, 1–1, på Friends arena.

ANNONS

–Totalt sett en vettig och bra lottning för oss, säger Janne Andersson i SVT.

EM-grupperna

Grupp A:

Turkiet, Italien, Wales, Schweiz

Spelorter: Rom och Baku

Grupp B:

Danmark, Finland, Belgien, Ryssland

Spelorter: Köpenhamn och St Petersburg

Grupp C:

Nederländerna, Ukraina, Österrike, Georgien/Nordmakedonien/Kosovo/Vitryssland

Spelorter: Amsterdam och Bukarest

Grupp D:

England, Kroatien, Tjeckien, Skottland/Norge/Serbien/Israel

Spelorter: London och Glasgow

Grupp E:

Spanien, Polen, Sverige, Nordirland/Irland/Bosnien-Hercegovina/Slovakien

Spelorter: Bilbao och Dublin

Grupp F:

Tyskland, Frankrike, Portugal, Island/Bulgarien/Ungern/Rumänien

Spelorter: München och Budapest

– Det är en tuff grupp med Spanien och Polen som favoriter, men det hade kunnat vara värre. Det känns bra och vi har goda möjligheter att slåss om de två första platserna, säger landslagskaptenen Andreas Granqvist till SVT.

Ser man till världsrankningen i november månad är Spanien åtta, Sverige på plats 17 och Polen 19:e land. Av de fyra möjliga motståndarna är Slovakien högst rankat på 32:e plats medan Bosnien-Hercegovina är sämst på 49:e plats.

– Jag vill inte att Irland går vidare så att de också får hemmabana. Sedan kan jag lagen för dåligt, men Nordirland och Slovakien känns helt okej att få i gruppen. Sedan kommer det bli tufft vilket lag det än blir, säger Andreas Granqvist.

Skulle Sverige sluta tvåa i sin grupp väntar åttondelsfinal i Köpenhamn 29 juni. Blir det gruppseger väntar istället match i Glasgow 30 juni.

Spelschema:

15 juni: Spanien–Sverige (San Mamés, Bilbao)

15 juni: Polen–playoffvinnaren (Aviva Stadium, Dublin)

19 juni: Sverige–playoffvinnaren (Aviva Stadium, Dublin)

20 juni: Spanien–Polen (San Mamés, Bilbao)

24 juni: Spanien–playoffvinnaren (San Mamés, Bilbao)

24 juni: Sverige–Polen (Aviva Stadium, Dublin)

Sverige kunde ha lottats in i en riktig dödsgrupp. När lotten med Sveriges namn drogs stod det mellan att hamna i grupp E, med ovanstående lag, eller grupp F – där Frankrike, Tyskland och Island, Bulgarien, Ungern eller Rumänien kommer spela.

ANNONS

– Tittar man på de olika grupperna så är den kanske inte den tuffaste, men inte den lättaste heller. Spanien borta i öppningsmatchen blir häftigt, det blir åka av. Vi har en rimlig möjlighet att gå vidare, det är bara att börja förbereda sig, säger Janne Andersson till SVT.

I grupp B väntar ett skandinaviskt möte mellan Finland och Danmark, som också ställs mot Belgien och Ryssland.

ANNONS