Så blev Raheem Sterling de brittiska tabloidernas hackkyckling

Andreas Granqvist, Victor Nilsson Lindelöf, Albin Ekdahl och Sebastian Larsson. Raheem Sterling kommer få en våg av svenskar svämmande över sig på lördag. Det är inget mot den storm han levt igenom de senaste åren.

ANNONS

Hatad, hånad, karikerad. Alla spelare i VM ställs mot tuffa motståndare. Ingen har tvingats kämpa hårdare mot en mer svårstoppad motpart än Raheem Sterling. Den brittiska tabloidpressen har i år målat en bild av honom med en oförståelig pensel. Färgen har varit hånfull.

Han har fått kritik för att han är ute sent med landslagskompisar.

Han har fått kritik för att han kör många bilar.

Han har fått kritik för att han köpt ett hus till sin mamma.

Han har fått kritik för att han flyger med ett lågpris-bolag.

Han har fått kritik för att han hyr ett privat-jet.

ANNONS

Han har fått kritik för att han handlar på lågpriskedjor.

Han har fått kritik för att hans bil är smutsig.

Bara dagar innan Englands VM-äventyr skulle börja sköljde nästa storm över honom.

Den 28 maj lade Raheem Sterling upp en bild på sig själv under en träning på det engelska förbundets högkvarter St George´s Park. På bilden syns en ny tatuering – ett maskingevär på höger vad med mynningen riktad mot foten. Snart fylldes tabloidsida på tabloidsida av närbilder på 23-åringens högerben.

Slutsatser drogs. Arga röster höjdes.

På instagram gav han sin egen förklaring.

”När jag var två år dog min far efter att ha blivit skjuten. Jag lovade mig själv att jag aldrig skulle hålla i en pistol, jag skjuter med min högerfot så den har en djupare mening och är fortfarande inte klar.”

Uppmärksamheten kring honom var större än någonsin. Skulle det försämra hans och lagets chanser att gå långt? Skulle fotbollens moderland åter knäckas på mitten när trycket från de egna medierna blev för stort?

Inte en chans.

– Tidigare har vi ägnat för mycket uppmärksamhet åt saker utifrån. Vi har försökt begränsa sakerna utifrån nu och vi vet att vi i gruppen håller vi varandras ryggar. Jag fortsätter bara som innan … det där är mitt minsta problem och det är inget som påverkar mig.

ANNONS
Bild: CARL RECINE

Fick stöd av Lineker

Diskussionen kring varför tabloiderna på ett så utstuderat sätt valt ut Raheem Sterling som spelaren att kritisera har flödat i sociala medier och brittiska debattsidor. Den förre storspelaren Gary Lineker, i dag tv-ankare i Sky, är en av de röster som via twitter tagit Raheem Sterling i försvar och kritiserat tabloidernas journalistik.

”Unikt för vårt land att försöka förstöra våra spelares moral före ett stort mästerskap. Det är märkligt, opatriotiskt och sorgligt.”, skrev Lineker.

Grunden till den bild av Raheem Sterling som tabloiderna sprider ligger flera år tillbaka i tiden. Efter att länge varit omtalad som en av landets mest talangfulla ungdomar gjorde han debut för Liverpool som 17-åring våren 2012. Han var klubbens tredje yngste debutant någonsin. Förväntningar höjdes. Rubriker skrevs.

Raheem Sterling debuterade redan som 17-åring i Liverpool.
Raheem Sterling debuterade redan som 17-åring i Liverpool. Bild: CARL RECINE

Tre lovande säsonger följde. Med enastående snabbhet och snabbfotad teknik var Jamaica-födde Raheem Sterling ett av Liverpools största offensiva hot. Han fick spela det för engelskt vidkommande misslyckade världsmästerskapet i Brasilien 2014. Samtidigt fanns en känsla av oförlöst potential. Enkla avslut missades. Passningar som såg lätta ut slogs bort.

Under 2015 började det gnisslas på Liverpools träningsanläggning Melwood. Visst hade Sterling varit en av lagets bästa spelare, men när han i en intervju med BBC berättade att han nobbat ett nytt kontrakt, utan Liverpools godkännande, kändes en fortsättning i Liverpool omöjlig. Tränaren Brendan Rodgers riktade sin besvikelse och ilska för vad som hänt mot Sterlings agent Aidy Ward. Han svarade med att förklara att Sterling inte skulle skriva en förlängning oavsett vilken summa löneraden visade.

ANNONS

Samma sommar blev Sterling klar för Manchester City. Liverpool-fansen rasade. Tabloiderna gasade.

Han var snål, överbetald, trött. Aldrig tillräcklig.

Pep Guardiola har utvecklat Raheem Sterlings spel flera nivåer under de två säsonger de har jobbat tillsammans.
Pep Guardiola har utvecklat Raheem Sterlings spel flera nivåer under de två säsonger de har jobbat tillsammans. Bild: SCOTT HEPPELL

"Det är som att jag inte kan vinna"

Det är inte första gången en syndabock väljs ut bland engelska fotbollsproffs. Efter David Beckhams utvisning mot Argentina i VM för tjugo år sedan behandlades storstjärnans privatliv in i minsta detalj under flera år. En karaktär bestämdes och bekräftades.

Raheem Sterling har pratat om det. Om hur han känner hopplöshet inför att försöka ändra någon som redan har bestämt sig.

– Jag ser det och tänker: ”Vad har den artikeln med mig att göra?”. Om du gör något fel – som de gångerna jag har inhalerat ballonger, då är det lugnt. Jag accepterar att du får ta konsekvenserna om du är dum. Men de gångerna när jag har tänkt på fotboll, varit hemma, bara försökt vara ur vägen, och jag fortfarande får grejer … Det är som att jag inte kan vinna.

Som mörkhyad invandrad arbetarklassman kvalar Raheem Sterling in till många av de grupper som brittiska tabloider flitigt sprider fördomar och generaliseringar om. Hade texterna skrivits om Sterling varit vit? Marcus Christenson, svensken som jobbat 20 år inom brittisk fotbollsmedia och i dag basar över The Guardians fotbollssidor, tror inte det.

ANNONS

– Det är horribelt men jag måste tyvärr säga att jag inte tror det. Det går tyvärr inte att komma ifrån. Man kan inte anklaga tabloiderna för att vara rasister, det är mer komplicerat än så, men å andra sidan tror jag inte vi hade fått läsa de här artiklarna om honom om han hade varit vit.

Att det är detaljer, så obetydliga som ett batteriköp på en lågpriskedja, i hans privatliv som präglar tabloidernas karaktärisering av honom blir än märkligare när man tittar på vad Raheem Sterling faktiskt uppnått på planen. Han har spelat nästan 200 matcher i Premier League för två av världens största klubbar. Han har nått 40 landskamper innan han fyllt 24. Han spelar just nu sitt tredje mästerskap för England. Han gjorde 18 mål och var högst delaktig i ett av Premier Leagues bästa anfall genom tiderna.

Han har gjort det utan den far som togs ifrån honom som tvååringar. Det är den Raheem Sterling han själv vill berätta om.

– Hela mitt mål var att få ett bra kontrakt så att min mamma och syster inte behövde stressa mer. Dagen jag köpte ett hus till min mamma var jag gladare än någonsin tidigare. Om du växte upp på samma sätt som mig så ska du inte lyssna på vad tabloiderna vill berätta för dig. De vill bara stjäla din glädje.

ANNONS

Källor: The Guardian, The Players Tribune

ANNONS