Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rysslands drag inför VM – vill begränsa pressen

Nästa år arrangerar Ryssland fotbolls-VM – men redan nu har en första skandal sipprat ut. Ryssland uppges enligt den tyska tidningen Bild ställa krav på journalister som ska rapportera från för-VM i sommar. Enligt tidningen måste journalisterna godkänna att de inte kommer rapportera om någonting annat än matcherna för att få sin ackreditering.

FIFA har fått mycket kritik för att organisationen har gett stora mästerskap till demokratiskt tveksamma länder som Ryssland och Qatar. Inför VM i Ryssland 2018 spelas traditionsenligt för-VM i samma land sommaren innan. Tyskland är, som regerande världsmästare, ett av länderna som har kvalificerat sig dit. Ryssland, Chile och Portugal är andra exempel på länder som kommer delta. 

Nu rapporterar tyska Bild att tidningens journalister har mottagit krav på att de inte får rapportera om någonting som händer utanför arenorna och matcherna. Om journalisterna bryter mot detta kan de mista sin ackreditering. 

Begränsningen gör det tydligt att det inte får skrivas om någonting förutom själva fotbollen, vilket alltid brukar ingå i mediernas bevakning av ett mästerskap.

Tyske fotbollspresidenten vill förändra

Enligt Bild kommer samma regler gälla för VM nästa år, och FIFA stödjer detta.

- Vid FIFA-mötet den 9 maj kommer jag att se till att journalister som ackrediterar sig till Confed Cup (för-VM) har möjlighet att agera som fri press, säger det tyska fotbollsförbundets president Reinhard Rauball till tidningen. 

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.