Ryska Nadezda Karpova kritisk mot Putins krig i Ukraina

Endast två ryska fotbollsspelare har tidigare visat kritik mot Rysslands krig i Ukraina. Nu vågar en tredje, Espanyols anfallare Nadezda Karpova, lufta kritik mot Vladimir Putins krig i Europa.
– Jag kan inte se den här inhumaniteten och vara tyst, säger hon till BBC.

ANNONS

Rysslands krig i Ukraina fortsätter att rasa och har nu passerat över 100 dagar. Antalet döda fortsätter att stiga. Få ryska idrottare har vågat höja rösten mot sitt hemlands ledare Vladimir Putin och dennes beslut att invadera grannlandet.

I en intervju med BBC berättar dock fotbollsspelaren Nadezda Karpova, med 24 landskamper på CV:et, öppet om sin motvilja mot kriget och sättet Ryssland styrs.

– Jag vet inte vad som skulle hända om jag var i Ryssland och inte i Spanien, men jag känner ett speciellt ansvar att höja rösten, säger hon.

Vladimir Putin får kritik för sitt beslut att invadera Ukraina av den ryska fotbollsspelaren Nadezda Karpova.
Vladimir Putin får kritik för sitt beslut att invadera Ukraina av den ryska fotbollsspelaren Nadezda Karpova. Bild: Mikhail Metzel

Under kriget har hon nästan dagligen skrivit krigskritiska inlägg på Instagram, där hon har nästan 150 000 följare. Hon har bott och spelat i Spanien sedan 2017 och skulle, om inte kriget hade lett till att Ryssland uteslöts ur turneringen, spelat EM i sommar.

ANNONS

Att sprida vad ryska myndigheter kallar ”fake news” om militären kan leda till 15 års fängelse, trots det är Karpova inte nådig i sin kritik.

– Rysk propaganda försöker övertyga ryssar om att vi är en väldigt speciell nation och att hela världen är emot oss. Ryssland betyder inte regeringen och Vladimir Putin. Han tog allt från oss, han tog vår framtid, säger hon.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS