Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Rutinerade trion leder Göteborg FC till framgång – utan att spela

Elin Rubensson, Beata Kollmats och Loes Geurts. En frånvarande trio som trots allt bidrar till Göteborg FC:s framfart i toppen av damallsvenskan.
– De kommer vara jätteviktiga för den här gruppen under höstens gång, säger tränaren Jörgen Ericson.

Göteborg FC har en bredare trupp än förra året och leder damallsvenskan. Detta trots att en meriterad trio finns på frånvarolistan.

Elin Rubensson missar hela säsongen då hon är gravid, Beata Kollmats missar även hon säsongen, på grund av en korsbandsskada och Loes Geurts är ännu inte tillbaka från hjärnskakningen hon ådrog sig på försäsongen.

LÄS MER: Göteborg FC vill följa Piteå – planerar för publik på Valhalla

Men trion bidrar stort till lagets framgång menar GFC-tränaren Jörgen Ericson:

– Det är tre oerhört viktiga spelare för gruppen. Jätteduktiga spelare men deras personligheter att leda den här gruppen är jätteviktig. Det är tre ledartyper på olika sätt. De kommer vara jätteviktiga för den här gruppen under höstens gång.

Göteborg FC:s tränare Jörgen Ericson. Bild: AVDO BILKANOVIC
Göteborg FC:s tränare Jörgen Ericson. Bild: AVDO BILKANOVIC

Ska skapa vinnarkultur

Förutom att de är ledartyper lyfter Ericson fram vikten av att ha deras rutin i en trupp med flera unga spelare.

– De har stor erfarenhet och är vinnarskallar och vet hur man ska gå till väga och tänka i olika situationer.

Trion är med på träningar och deltar i den grad de kan och ser alla hemmamatcher på plats. Bortamatcherna följer de hemifrån.

– Sen har vi en feedback med dem efteråt med vad de ser från sina positioner. Så vi bollar mycket med dem. De har har ju en annan känsla, de vet vad tjejerna känner ute på planen och har upplevt det på planen själva, säger Ericson.

LÄS MER: Mats Gren frågade efter nytt jobb på Linkedin

Det Göteborg FC saknar som guldkonkurrenten FC Rosengård har är vinnarkulturen, menar Ericson. Även där är de rutinerade spelarna viktiga för gruppen.

– Vi vet inte hur det är att vara vinnare. Den kulturen måste vi skapa. I Rosengård har de upplevt att vinna och varit jagade in på målsnöret. Det är den biten som är ny för våran del. Och det är häftigt, vi har möjlighet att skapa vinnarkulturen. Då gäller det att hitta de här karaktärerna som kan leda det här ansvaret.

Loes Geurts och Vilde Böe Risa skadade

Loes Geurts är på väg tillbaka från hjärnskakningen men när hon kan vara tillbaka i GFC-målet för första matchen för säsongen är oklart.

– Det blir sakta men säkert bättre för varje dag så vi hoppas att hon snart ska vara i gång. Hon är ute och tränar litegrann och hon trappar upp steg för steg så vi håller tummarna men stressar inte på någonting. Det är ju hennes hälsa och framtid som är viktigast nu. Men det är klart att alla vill ju ha tillbaka Loes så snart som möjligt med hennes rutin och kunskap, säger Ericson.

LÄS MER: För mig är Mats Gren ett tydligt exempel på förbrukat förtroende

Även mittfältsesset Vilde Böe Risa har saknats i GFC:s trupp ett tag. Hon har inte spelat sedan matchen mot Djurgården den 20 juli. Höftproblem håller henne borta.

– Hon är tillbaka mer och mer men om hon är tillbaka till måndag (mot Umeå). Vi väntar hellre en vecka till än att vi chansar. Vi anser att vi har så pass många bra spelare så vi har råd att hålla henne lite till, just nu har ett väl fungerande centralt mittfält. Hade det varit tre-fyra matcher kvar hade man kunnat köra men det finns ingen anledning att göra det nu.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.