Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Rubensson tillbaka i landslagstruppen

Efter att ha blivit inkallad som reserv till den senaste landslagstruppen togs Elin Rubensson ut direkt i truppen som möter Danmark och Ungern i slutet av oktober – Hon visade på lägret i Kroatien att hon ville vara med, säger förbundskapten Peter Gerhardsson.

Ingen Olivia Schough eller Lisa Dahlqvist, Lotta Schelin är fortsatt skadad, Julia Roddar gör landslagsdebut och Elin Rubensson är tillbaka. Så kan man sammanfatta presskonferensen där Peter Gerhardsson tog ut sin trupp till VM-kvalmatcherna mot Danmark, den 20 oktober, och Ungern, den 24 oktober.

Efter 2-0 mot Kroatien i den förre Häcken-tränarens förbundskaptensdebut väntar nu betydligt tuffare motstånd. Danmark imponerade stort under sommarens EM-slutspel och nådde hela vägen till final.

En av de som ställs mot dem är Elin Rubensson. Inför ögonen på Peter Gerhardsson målade hon mot Kvarnsveden på söndagen. Efter att ha petats i den första truppen mot Kroatien, men kallats in som reserv, får hon nu chansen direkt i den ordinarie truppen.

– Hon var vår första ersättare senast. Hon var väldigt bra på träningarna i Kroatien. Det blev så på hennes position när vi flyttade fram Asslani. Elin kan bidra med sin speluppfattning. Vi får se hur vi kan använda henne, säger Peter Gerhardsson.

Schelin fortsatt utanför

Lotta Schelin, som inte spelat efter EM i somras, var inte aktuell för den här samlingen. Hon är fortfarande inte i träning med Rosengård och togs därför inte ut.

Pia Sundhage hade inför uttagningen kritiserat de damallsvenska klubbarna för att inte träna tillräckligt. Peter Gerhardsson hade inte tagit del av sin föregångares kritik före presskonferensen.

– Jag har inte hört det. Jag har inte satt mig in i exakt hur det ser ut. Men det jag vet är att det bara finns en väg till att bli bättre: att träna. Jag tror det ser väldigt olika ut i olika klubbar, så det är nog något varje klubb får svara på.

Förbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand:

– Vi har de tillfällena vi har och försöker använda de så bra vi kan. Därutöver har vi bland annat ett U23-landslag trots att det inte finns några turneringar i den åldersklassen. För att få de unga tjejerna att ta steget fullt ut.

Två skrällar

Truppen innehöll framförallt två skrällar: Kvarnsvedens Julia Roddar är uttagen för första gången och Olivia Schough petas tillsammans med Lisa Dahlqvist, precis som i förra truppen. 

– Vi bedömmer i nuläget att vi har fyra bättre innermittfältare, säger Gerhardsson om att Dahlqvist väljs bort. 

Debutanten Roddar imponerade på Gerhardsson på dennes turné runt damallsvenskan under våren.

– Det är en fysisk stark spelare som vi tycker har internationella kvalitéer.