Rubensson spelade nyckelroll i svenska avancemanget: "Jättestort"

Cupvinnare med Göteborg FC i våras. Nyckelfigur bakom det svenska målet som tog Sverige till kvartsfinal i VM. Elin Rubenssons fotbollskarriär fortsätter spikrakt uppåt.
– Verkligen jättestort, säger mittfältaren efter segern mot Kanada.

ANNONS
|

Given i matcherna mot Chile och Thailand innan hon vilades i gruppfinalen mot USA. När det var allvar och åttondelsfinal mot Kanada fanns Elin Rubensson med i Peter Gerhardssons startelva igen.

Då spelade hon en minst sagt avgörande roll.

Janine Beckie missade en passning början av andra halvlek, Elin Rubensson bröt påpassligt, tittade upp och skickade bollen vidare till en djupledslöpande Kosovare Asllani.

En läcker Asllani-passning och ett iskallt Stina Blackstenius-avslut senare var det 1–0 till Sverige och jubel bland de blågula fansen.

Fullträffen blev avgörande – och skickade Sverige vidare till kvartsfinal mot Tyskland.

ANNONS

– Vi gör en riktigt bra match. Speciellt i andra halvlek när vi fick ett lugn i anfallsspelet. Vi sliter på hela matchen och skapar omställningar, gör det vi är bra på, och så en fantastisk försvarsinsats på det också, summerar Elin Rubensson.

Den starka prestationen i den andra halvleken tror hon delvis kan förklaras av en taktisk korrigering i paus.

– Vi förändrade lite i försvarsspelet till andra halvlek. Vi fick inte riktigt fast dem på mittfältet i första, de spelade runt oss, men när vi fick tag på dem där så blev det lättare att komma in i anfallsspelet också. Vi blev lugnare och fick mer tid med boll, säger Rubensson och fortsätter med att ge sin syn på det viktiga förarbetet till målet.

"Har pratat mycket om det"

– Vi har pratat mycket om vid brytpassen att vi ska spela direkt framåt. Gå mycket på omställningar. Jag såg att "Kosse" hade ett bra omställningsläge. Det var gött att den gick fram och jag tycker vi gjorde det bra hela vägen där. Och skönt för Stina att sätta dit den!

Det höll hela vägen – men det kunde ha tagit en annan väg för Sverige. Kanada fick straff efter en hands på Kosovare Asllani. Då klev Hedvig Lindahl fram och räddade.

ANNONS

– Vi vet att hon är fantastisk på straffar. Jag kände innan "Den här kan hon ta", och det är en grym räddning!

Vad var det för tankar som for genom ditt huvud när ni får beskedet att det är straff?

– Vi pratade mycket med varandra medan vi väntade på beslutet "Att vad som än händer nu är vi starka". Vi var inne i en bra period. Vi kände att det var vår match. Men det är klart att vi fick extra energi av den räddningen.

Segern är inte bara en vinst för det svenska landslaget utan också ytterligare ett framsteg på en säsong som hittills varit lysande för Elin Rubensson.

"Är nu vi ska slå dem"

Klubblaget Göteborg FC leder allsvenskan efter våren och lyckades innan sommaruppehållet också vinna svenska cupen – efter att just Rubensson avgjort på straff.

Dessutom har hennes roll i landslaget blivit större och mot Kanada fick hon spela en viktig del i utgången av matchen.

Att få vara med och avancera vidare till VM-kvartsfinal håller hon högt.

– Det här är verkligen jättestort, såklart, det är ett VM vi spelar. Och nu ska vi möta Tyskland!

En match 26-åringen, trots dystert svensk facit mot tyskorna, ser väldigt mycket fram emot.

ANNONS

– Jag sa det till en tysk journalist precis, att det är dags för oss att vinna nu.

Hon tillägger:

– Vi ser alltid fram emot att möta Tyskland, vi känner att vi alltid är nära. Är det någon gång vi ska slå dem så är det nu.

ANNONS