Rubensson cuphjälte för GFC

När allt stod på sin spets var Elin Rubensson som lugnast. Med en avgörande övertidsstraff sköt hon Göteborg FC till sin tredje titel i Svenska cupen.
– Det var bara en tidsfråga innan målet skulle komma, säger hon.  

ANNONS
|

Alla 2449 betalande åskådare på Valhalla hade ställt in sig på förlängning. Då lyfte Julia Zigiotti Olme in en ballongboll i Kristianstads straffområde. Strax därefter föll Rebecka Blomqvist i marken när hon skulle dämpa bollen. Två sekunders tystnad följde. Sedan pekade domaren Pernilla Larsson på straffpunkten.

GFC:s cupguldschans hade kommit gratis. Elin Rubensson klev fram för att ta den. Och som hon gjorde det. Välplacerat. Noggrant. Landslagsmässigt.

Straffen var precis så bra som Rubensson själv var matchen igenom. Med knappt tre minuter kvar att spela fick Kristianstad aldrig chansen att ta sig tillbaka. GFC fick guldhattar. GFC fick fira. De fick göra det välförtjänt.

ANNONS

– Jag kände att jag skulle sätta den. Jag var ganska lugn faktiskt. Det var inga nerver alls.

Om du var lugn innan, hur var du då efter straffen?

– Inte lika lugn. Jag blir såklart jätteglad, allting bara släpper, särskilt när det är så lite tid kvar. Det var häftigt. Det är alltid kul att kunna leda laget på mitt vis.

Hur rankar du det här personligen?

– Det är jättestort eftersom det är min första titel med Göteborg, det gör det speciellt. Jag tycker vi förtjänar det.

Klar hemmadominans

GFC styrde merparten av den här cupfinalen. Med Beata Kollmats och Taylor Leach fysik längst bak fanns en bra grund för de snillrika mittfältarna att bygga på. Och visst byggdes det fina anfallskombinationer.

LÄS MER:"Det kommer garanterat mera – det här var bara början"

Som vid ledningsmålet när Elin Rubensson snodde åt sig ett slarvigt uppspel och serverade Pauline Hammarlund vid bortre stolpen. Hon satte dit skallen på absolut bästa sätt och gav hemmalaget ledning. En fin revansch och återkomst till svensk fotbolls absoluta finrum för den så skadedrabbade anfallaren.

På samma sätt anfallsspelade sig GFC fram direkt efter paus när Pauline Hammarlund bara snuddade vidare en längre passning i djupled till Rebecka Blomqvist. Fjolårets damallsvenska skyttedrottningsaspirant missriktade dock vänsterskottet med några decimeter.

ANNONS

– Det ser ut som det har sett ut i säsongsinledningen, vi får inte riktigt till det i sista tredjedelen. Det hackar lite där i dag, men vi tror på det. Man har den här känslan att det kommer sitta. Man känner det och det är så himla skönt att känna det. Det är en styrka hos oss, säger Rebecka Blomqvist.

Edgren gav gästerna hopp

Men med ungefär en timme spelad verkade hemmalaget tappa fokus. Amanda Edgren, som hade kommit in redan innan paus, tog till vara på Jennifer Falks slarviga retur och plötsligt var cupguldet inte länge i Göteborgs favör. Amanda Edgren, som gjorde några säsonger i GFC fram till 2015, höll knappast igen i målfirandet på sin forna hemmaplan. Det hade gått 66 minuter men än återstod både det viktigaste och mest dramatiska i finalen.

Rebecka Blomqvist ramlade av en knuff, hur hård var svårt att avgöra. Pernilla Larsson pekade på planens känsligaste punkt. Elin Rubensson blev matchhjälte och sköt Göteborg FC till klubbens tredje cupguld, det första sedan 2012. Det var slutminuter som kan ge mer än bara en titel för GFC framöver.

– Det är viktigt att få in den här vinnarmentaliteten som jag tycker vi har fått in nu. Det är viktigt att ta med sig ut i Europa och när vi ska slåss om SM-guldet, säger Elin Rubensson.

ANNONS

LÄS MER:Ilskan efter GFC:s cupguld: "Fixar inte att se det"

ANNONS