Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Rosa Kafaji lämnar AIK för Häcken

Häcken förstärker laget ytterligare till nästa säsong. Stortalangen Rosa Kafaji, 18, har skrivit på ett treårsavtal – i en affär som av AIK beskrivs som en av svensk damfotbolls största.
– Jag vill vara med på den här resan, säger Kafaji till Häckens hemsida.

Det är fortsatta tillskott som trillar in på Gothia Park Academy. Josefine Rybrink anslöt från toppkonkurrenten Kristianstad. Nu har 18-åriga Rosa Kafaji skrivit på för de gulsvarta.

– Jag kände att jag ville ha en ny utmaning och när jag pratade med tränaren fick jag ett bra intryck. Jag vill vara med på den här resan, hjälpa laget utvecklas och etablera mig på den här nivån och spela ut min fulla potential, säger Rosa Kafaji till klubbens hemsida.

Minns Gothia Cup

Hon gjorde 12 mål på 18 matcher när AIK klev upp i allsvenskan 2020. I år har hon fått göra sin debutsäsong i Sveriges högstaliga och även varit med på en landslagssamling tillsammans med förbundskapten Peter Gerhardssons gäng.

Det har fått Häcken att betala rejält för att säkra talangen.

– Vi har följt henne sedan vi tog över damverksamheten och har goda referenser. Hon har otroligt intressanta egenskaper offensivt och ett internationellt snitt. Hon tar för sig och vågar mycket en-mot-en, säger klubbens sportchef Martin Ericsson.

Han beskriver en spelare som har potential att bli en publikfavorit – både på och utanför Bravida arena.

– Hon har massa potential och lite av den där star qualityn. Hon vågar ta plats och det är viktigt i det läget damfotbollen är. Men det är först och främst fotbollsspelaren som vi värvar. Sedan ingår det i hennes paket att vara den där personen och det färgar av sig på planen.

En av landets största övergångar

Affären är en av de största inom svensk fotboll på damsidan någonsin. AIK skriver på sin hemsida att övergången är värd någonstans mellan 500 000 kronor och en miljon. Enligt uppgifter till GP ligger affären närmre 500 000 kronor än en miljon.

– Försäljningen av Rosa Kafaji är banbrytande för AIK Fotboll och tillhör en av de större affärerna någonsin av en svensk fotbollsspelare på damsidan. Det är glädjande att spelarmarknaden för kvinnliga fotbollsspelare också tar steg framåt och genererar värden som i förlängningen kommer att stärka både elit- och ungdomsverksamheten. Rosas insatser för klubben har varit av stor betydelse och vi önskar henne stort lycka till i sin fortsatta karriär, säger Fredrik Söderberg, AIK:s tf VD/Klubbdirektör till klubbens hemsida.

Martin Ericsson vill inte kommentera den exakta summan, men bekräftar att det rör sig om en ”betydande summa”.

– Vi utgår från det vi vill göra. Det är en rimlig och väl värd investering. Vi har en ambition om att hela tiden slåss i Europa och det kostar på om man göra det. Tåget går snabbt nu så det gäller att våga litegrann.

Är det här Stina Blackstenius ersättare?

– Nej, det skulle jag inte vilja säga. Där har vi inget svar än. De är inte så lika spelare. Jag ser det här som en offensiv förstärkning.

För Sportbladet berättar Kafaji att hon ser den nya klubben som ett steg mot att bli utlandsproffs.

– Detta är ett stort steg för mig, men också ett mellansteg. Mitt mål är att spela utomlands en dag, och detta ger mig bra möjligheter för det. Det finns mycket som skulle vara roligt, men just nu är det Häcken som gäller, säger hon till tidningen.

Summan som det talas om är inget spelaren själv tänker på.

– Notan spelar ingen roll för mig. Men jag är glad att AIK får ta del av pengarna, det är där jag fått min fotbollsfostran, säger Kafaji.

Häcken har tidigare värvat Josefine Rydbrink från Kristianstad och tappat Julia Zigiotti Olme och Emma Kullberg till engelska Brighton.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.