Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/3

Ronaldo och Martens utsedda till världens bästa spelare

Lieke Martens är världens bästa fotbollsspelare. Svenskbekantingen utsågs till det på Fifa-galan på måndagskvällen. På herrsidan fick Cristiano Ronaldo äran, som numera har lika många utmärkelser som rivalen Lionel Messi.

Den förra Göteborg FC och FC Rosenborg-spelaren, som såg till att Nederländerna vann EM i somras, kunde förstås inte vara med vid Fifa-galan i London eftersom Nederländerna spelar VM-kvalmatch mot Norge på tisdagen. Hon fick i stället priset under landslagssamlingen.

Att Fifa-galan ligger mitt under europeiskornas VM-kvalsamling är bara en av de saker som fått kritik inför galan. Att den 18-åriga venezuelanska collegespelaren Deyna Castellanos var en av de tre nominerade i damklassen var kvinnliga stjärnor inte heller glada över.

- Priset har ingen bäring när det finns en spelare på listan som jag aldrig hört talas om, säger Megan Rapinoe, med 127 landskamper för USA, till BBC.

Rapinoe menar att det är nedsättande emot kvinnor. På herrarnas lista över nominerade finns idel superstjärnor: Lionel Messi, Barcelona, Neymar, PSG, och Cristiano Ronaldo, Real Madrid.

- Signalen det skickar till oss och resten av världen är att Fifa inte bryr sig. Om en okänd herrspelare, som inte ens är professionell, nominerats är jag säker på att de hade ingripit, säger Rapinoe.

Amerikanskan Carli Lloyd var den tredje nominerade i damklassen.

Ronaldo för femte gången

För femte gången fick Cristiano Ronaldo Fifas pris som årets spelare, och har nu lika många utmärkelser som Lionel Messi. Det var andra året i följd som Real Madrids portugisiske stjärna tog hem priset.

Förra säsongens snyggaste fotbollsmål gjorde Olivier Giroud, som gjorde en skorpionliknande målspark med högra hälen, som gick snett över huvudet på honom och i mål, när Arsenal vann över Crystal Palace med 2–0. Giroud tilldelades därmed Puskas Award.

En annan fransman, den förre landslagsstjärnan Zinedine Zidane, fick priset som bäste tränare. Zidane såg till att Real Madrid blev det första laget som att försvara Champions League-titeln.

Vill spela bättre mot Sverige

I finalen besegrades Juventus. Det italienska lagets målvakt Gianluigi Buffon valdes dock till årets målvakt för att ha varit med och tagit Juventus sjätte ligatitel i följd.

- Det räckte inte för att vinna i Europa. Den här säsongen hoppas jag spela bättre i landslaget och i Juventus, säger Buffon, vars Italien inom kort ska möta Sverige i playoff om en plats till VM.

TT

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.