Ronaldo frälste sitt Portugal – tog laget till ny final

Det var stjärnornas krig. Cristiano Ronaldo mot Gareth Bale – det blev Ronaldo som vann på knock mot sin lagkamrat i Real Madrid när Portugal gick vidare.

|
Första semifinalen, Portugal och Wales gjorde upp i Lyon och det mesta inför handlade om stjärnduellen. En duell mellan två lagkamrater, Cristiano Ronaldo och Gareth Bale. Världens två dyraste fotbollsspelare som har haft svårt att samsas i Real Madrid. Innan avspark kramade duon dock om varandra och önskade varandra lycka till. Inför matchen försökte dock Gareth Bale att tona ner duellen mellan han själv och Ronaldo. – Det handlar inte om två spelare, det handlar om två nationer i en semifinal, 11 män mot 11 män, sa Bale enligt BBC. Ronaldo själv pratade gärna om känslan att vinna något med sitt landslag – en chans som – Jag har heller aldrig hymlat om att jag skulle älska att vinna en trofé med landslaget och vi är på rätt väg, sa han innan semifinalen. Den första halvleken var dock allt annat än underhållande. Efter första 45 minuterna hade Wales ett avslut på mål, Portugal lyckades inte träffa mål överhuvudtaget. Wales och James Collins kunde tacka högre makter, eller ja, domaren Jonas Eriksson som friade när mittbacken tog ett rejält kärlekstag på Cristiano Ronaldo i straffområdet. En situation som Ericsson mycket väl kunde ha blåst för – men valde att fria. Inför matchen stod Ronaldo på elva mål i stora mästerskap, nio av dessa hade gjorts i andra halvlek. Fem minuter in i den andra halvleken mot Wales fick Portugal hörna. Joao Mario fick perfekt träff och Ronaldo visade upp sin magiska spänst när han ohotad kunde nicka in 1-0 bakom Wayne Hennessey – som var chanslös. Målet var Ronaldos nionde i EM-sammanhang. En bedrift som endast Michel Platini har lyckats med tidigare. Glädjen för de portugisiska fansen på läktaren hade knappt hunnit lägga sig innan det var dags att fira igen. Cristiano Ronaldo klippte till utanför straffområdet, fick misslyckad träff men bollen blev till en perfekt passning till Nani som glidtacklade in bollen. James Collins och de andra i Wales ropade på offside, Jonas Eriksson och hans domarteam tog rätt beslut då Nani var tydligt på rätt sida. Några fler mål bjöds det inte på i Lyon och Ronaldo kunde fira med sina lagkamrater i en enda stor hög. Men för Gareth Bale och Wales tog resan slut – trots en på nytt bra insats. I finalen möter Portugal segraren mellan Frankrike och Tyskland. De två europeiska giganterna gör upp på torsdag i Marseille.