Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

IFK Göteborgs nya tränare Roland Nilsson gör sin första match som huvudansvarig under ångestmötet med Falkenbergs FF. Bild: DANIEL STILLER

Roland Nilsson vill ställa krav på sina spelare

Roland Nilssons IFK Göteborg ska bli en enhet och ställa krav på varandra.
Men de som suktar efter 4-4-2 och inläggsfotboll kommer få sina förhoppningar grusade.
– Det är inte min filosofi, säger IFK Göteborgs nya huvudtränare.

Blåvitts träning inför mötet med Falkenberg under lördagen var den första med Roland Nilsson som huvudansvarig.

Fokus låg på att få samman gruppen och sätta organisationen i laget.

– Jag vill att vi blir en enhet. Jag tycker att det varit lite spretigt och det har varit lite för mycket individuella beslut som inte bygger på lagets sätt att arbeta. När vi väl gör saker och ting ska det göras med laget i åtanke. Vi ska sitta ihop och bli mer kompakta.

– Under ett träningspass blir det så att man tittar lite grann på försvarsspelet. Hur vi ska organisera oss. Sen är det likadant åt andra hållet, vad ska vi tänka på i vårt anfallsspel.

Kommer skruva på saker

De supportrar som hoppats på en återgång till 4-4-2 med längre bollar och inläggsspel kan inte förvänta sig något sådant av Ronald Nilssons lagbygge.

– Bara för att jag spelat i Blåvitt så är det inget jag spelsätt jag valt som tränare. Det är inte min filosofi. Jag vill utnyttja de ytor motståndarna bjuder på ett snabbt och bra sätt.

– Det finns ingen anledning att börja ändra på stora saker. De här spelarna har tränat sedan januari på ett sätt och har ett spelsätt som de ändå har fått att fungera, men kanske inte fullt ut. Vi kommer skruva på de sakerna jag tycker vi behöver lägga till i sättet att spela.

Hur kommer rollfördelningen se ut mellan dig och Ferran Sibilla?

– Det kommer vi att jobba oss in i. Det är för tidigt att säga att så här gör vi. Nu har vi kommit överens om att Ferran kör mycket av det han gjort tidigare och sen kliver jag in där jag känner att jag behöver kliva in. Sen kommer vi fila på vårt samarbete samtidigt som vi arbetar med spelarna.

När Roland Nilsson presenterades för IFK Göteborg betonade klubbdirektör Max Markusson att de anställt en tränare som ställer krav på sin omgivning.

– För mig är att spela fotboll att ha krav. Det är också att ha krav som är rätt ställda, som alla känner att de klarar av att hantera. Vi ska göra saker och tillsammans, det är ett krav jag aldrig kommer tumma på och alltid ställer på fotbollsspelare.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.