Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: MICHAEL ERICHSEN
Bild: MICHAEL ERICHSEN

Robin Söder om tiden i Belgien: "De mentala ärren sitter kvar"

Tiden i Belgien var på många sätt tuff – inte minst för familjen och Robin Söders äldste son. Det berättar Blåvitt-stjärnan i en intervju med Sportbladet.
– Som förälder är det naturligtvis så att tankarna kommer: ”Är det här rätt att göra? Är det rimligt att utsätta honom för det här?”, berättar Söder.

2014 lämnade Robin Söder IFK Göteborg för att testa på lyckan utomlands. Efter en fin sejour i danska Esbjerg flyttade han 2017 vidare för ett äventyr i belgiska Lokeren.

En upplevelse han, i en intervju med Sportbladet, nu berättar var tuff på flera sätt. Framför allt vid sidan av fotbollen, och då mest för Söders äldste son.

– Vår äldsta pojke blev mer eller mindre inkastad i en skola där de bara pratade flamländska. Skolsystemet i Belgien sträcker sig ända ner till barnen som är två och ett halvt år, så trots att vår grabb bara var fem så var det väldigt mycket mer fokus på lära än på lek för honom.

Söder berättar om hur sonen fick kämpa för att anpassa sig, dels till upplägget i skolan, men också att kunna smälta in trots att han inte kunde språket.

– I början tyckte han att det var ruskigt tufft. Och det är ju inte så svårt att förstå. Att behöva vara där från 8.20 på morgonen till klockan 16 på eftermiddagen och få en massa order utan att begripa ett ord av språket som talas... Det är klart att det blir jobbigt. Han ville inte gå dit, och som förälder är det naturligtvis så att tankarna kommer: ”Är det här rätt att göra? Är det rimligt att utsätta honom för det här?”.

"Var inte direkt superpoppis"

Blåvitt-stjärnan förklarar dock att situationen blev bättre med tiden.

– Med tiden löste det väl sig hyfsat, och framme i december kunde han i alla fall förstå det mesta och säga några ord. Men de mentala ärren sitter kvar, eller vad man nu ska kalla det.

LÄS MER: Guldhjälten avslöjar – det här visste du inte visste om Blåvitts guldhjältar från 2007

För egen del tilltog däremot prövningarna.

Efter att till en början ha fått stort förtroende i laget under tränare Rúnar Kristinsson hamnade Söder sakta men säkert längre ner i hierarkin när Kristinsson inte fick vara kvar och Peter Maes kom in som ersättare.

Men då han verkligen förstod att hans situation hade förändrats till det mer negativa var i samband med att Söder och hans tjej fick parets tredje barn. När han berättade för klubben att planerat ankomstdatum för barnet var på en matchdag möttes han inte av någon större förståelse.

– Då fanns det en assisterande tränare i Lokeren som tyckte att vi skulle åka in redan på torsdagen och säga åt sjukhuspersonalen att bara ta ut ungen – så att jag sedan kunde vara tillgänglig för att spela match den där lördagen istället. Det var den förståelsen och den synen de hade på hela den situationen. Ändå missade jag ju en match för förlossningen, och det var inte direkt superpoppis.

Efter det beskriver Söder hur han kom allt längre ifrån en nyckelroll i laget och när han bara fick sporadiskt med speltid under försäsongen sommaren 2018 insåg han att han inte hade någon framtid i klubben.

Sedan augusti 2018 är han tillbaka i IFK Göteborg och har i sin gamla klubb gjort stor succé, 2019 slutade han tvåa i allsvenska skytteligan med 14 gjorda mål.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.