Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/17

Robin Jansson nickade SM-guldet till Solna

2017 säsongen spelade han i division 1 och Oddevold.
2018 nickade Robin Jansson in 1-0 mot Kalmar och därmed säkrade han AIK:s tolfte SM-guld.

För några veckor sedan sågs SM-guldet som en formalitet, något AIK skulle defilera hem tack vare det betydande försprånget som tabelletta.

Verkligheten ville något annat.

Guldfrossan slog till och in i det sista utmanade IFK Norrköping. När Simon Skrabb vinklade in Norrköpings ledningsmål mot Häcken blev det plötsligt tyst i det annars kompakt högljudda sjungandet bland tusentals AIK-supportrar på Guldfågeln arena.

I det läget hade ett segermål för Kalmar räckt för ett sensationellt SM-guld åt Norrköping.

Jansson guldmål

Då rörde sig Jansson mot Tarik Elyounoussis frispark, vinklade ned pannan bollen mot Lucas Hägg Johanssons vänstra stolpe.

Minut 45.

0–1.

Guldmålet.

- Vi gick in i den här matchen med tron att vi kan vinna och att få kröna det med att göra mål... det är helt underbart, säger Jansson.

Plötsligt låg han underst i en firande spelarhög och en bra bit efter matchen hade han svårt att tro vad han gjort.

- Jag hamnade på ryggen, tittade upp mot himlen och såg bara stjärnor. Jag får suga på det här ett tag, men börjar förstå det lite grann.

Storyn om Jansson och hans säsong är egentligen för bra för att vara sann, en sådan där sak som inte längre händer – eller åtminstone väldigt sällan händer.

Fick en andra chans

Men den ger andra hopp, alla andra talanger som bär på en vilja och begåvning. Försvararen erbjöds en andra chans – och tog den.

Jansson, 27 på torsdag, hade gett upp planerna på en elitkarriär när han inte lyckades i Häcken som ung. I stället flyttade han hem till Bengtsfors, lirade i division 4 och 5 med kompisarna innan han för tre år sedan värvades till Oddevold. Där laddade han i vintras för säsongen i division 1.

Men då var han redan fångad i AIK:s breda scoutingnät och blev plötsligt aktuell när legendaren Nils-Eric Johansson plötsligt diagnosticerades med hjärtproblem.

Lagkaptenen tvingades lägga av tvärt.

Skrev på i april

I Uddevalla packade Jansson, skrev på tvåårskontrakt den 3 april och sedan dess har han varit Norlings val till vänster i försvaret. Sju månader senare tillhör han den rätt begränsade skara fotbollsspelare som har ett SM-guld.

- Vem hade trott det? En fantastisk resa.

Kommer du ihåg vad du tänkte när du åkte till AIK första gången?

- Man trodde ju inte riktigt på det förrän det var klart och påskrivet. Man trodde ju nästan att det var någon som drev med en.

- Sedan blev det verklighet. Det tog några veckor att komma in i det, att gå från division 1 till Sveriges bästa lag. Allt har gått väldigt fort.

Saknade fem ordinarie

Daniel Sundgren och Oscar Linnér saknades helt på grund av skador, Sebastian Larsson började på bänken och Enoch Kofi Adu och Kristoffer Olsson var avstängda. Fem ordinarie spelare.

Det var hängslen och bälten på, ängsligt, försiktigt och inte alls en fotboll som klär en svensk mästare.

Men ändamålen helgar medlen.

- Tillsammans har vi gjort ett jäkla jobb hela året. Vi är jäkligt starka som grupp. Det spelar ingen roll vem som startar eller kommer in. Alla hänger i och gör ett fantastiskt jobb för laget. Vi är stolta över varandra, säger Robin Jansson.

Panajotis Dimitriadis följde Rasmus Elm, i en snudd på en klassisk punktmarkering. Så stor och stark var respekten för allsvenskans mest begåvade centrale mittfältare. Och det med all rätt. Elm borde gett Kalmar ledningen, men valde obegripligt att inte avsluta när han fick ett jätteläge vid 0–0.

Dessutom var Elm ytterst nära att kvittera med en av den första halvlekens sista sparkar.

Med Janssons ledningsmål i ryggen – och mot ett Kalmar som inte vänt en match på evigheter – spelade AIK av de sista 45 minuterna fram till det efterlängtade mötet med Lennart Johanssons pokal.

- När slutsignalen kom var det lättnad och eufori, säger Robin Jansson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.