Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Robin Glavak är van att vara yngst

Yngst i U17 i år. Yngst i U19 nästa år. Yngst i A-laget 2020?
Robin Glavak, 15, verkar ha framtiden utstakad.
– När jag spelar med äldre så tänker jag på att jag verkligen ska ge allt jag kan, säger Öis-löftet.

För två veckor sedan vek sig Robin Glavak av smärta. Blindtarmen sprängde i magen på honom. Två veckor senare är smärtan borta. Men två ovanliga veckor utan fotboll har tärt på psyket.

– Ja, det är så tråkigt att bara ligga hemma och vila. Dessutom missade jag ett landslagsläger för en vecka sedan, säger Öis-backen.

LÄS MER: Här är Göteborgs 50 största fotbollslöften

Han är en av spelarna på GP:s lista över de 50 mest lovande fotbollstalangerna i Göteborg. Kanske är han den som hunnit med mest för sin ålder. Redan kapten i landslaget. Redan provspel i Tottenham. Redan uppflyttad till Örgrytes U19-trupp.

– När man kommer upp som yngst i en grupp blir det att man gör det lilla extra. När jag spelar med min egen ålder så kan det bli att man trappar ner i nivå lite.

Det kan bli ett riktigt roligt år, så får vi se om det blir så mycket speltid. Kommer säkert kunna spela matcher i U17-också.

Van kapten

Vägen hit har gått via moderklubben Balltorp och ett lokalt ihop-plockat ungdomslag som hette PR Academy. En gemensam nämnare för nästan alla säsonger han spelat har varit att Robin Glavak tenderat att utses till lagkapten.

– Tränarna har tyckt att jag har en ledande roll i laget. Jag snackar mycket och försöker alltid peppa de andra. Jag vill köra på hur det än går och försöker alltid hjälpa mina lagkamrater. Jag är inte den negativa kaptenen, säger han.

Hur är det att vara kapten och samtidigt vara yngst?

– I början måste man kämpa mer. Men man kommer in i det och vänjer sig med tiden. I mitten av säsongen tänker man inte på att man är yngst längre. Jag tänker inte på ålder när jag spelar.

Till nästa säsong går han återigen in i en trupp som yngst av alla. I Örgrytes U19-trupp finns spelare i åldrarna 19 till 16 – där Robin Glavak är ende spelaren född 2003 att vara med.

– Det är hög konkurrens nästa år. Jag vet inte om det blir så mycket speltid men det blir roligt att se och lära hur de äldre gör. Det kommer vara mycket bra för min utveckling.

Vill nå A-truppen

Under 2017 sprang Mohamed Said rakt igenom både U17- och U19-truppen på bara en säsong. Året avslutades med att den då 17 år gamle talangen sköt Örgryte kvar i superettan. Robin Glavak hoppas på en liknande utveckling – även om han tror att det blir svårt att upprepa Saids succé.

– Det är bara att lära sig av honom. Det är sällsynt att någon gör det som han gjorde det. Så hastigt är det nog tveksamt att det blir. Jag får hoppas att det kommer någon gång. Man vill ju nå A-truppen så snabbt som möjligt. Men jag har inte satt upp någon ålder när jag ska vara där.

Glavaks imponerade mittbacksspel för både klubb och landslag har väckt europeiska storklubbars intresse. I somras var han i London för provspel med Tottenham – en erfarenhet som fick honom att fundera över var han skulle spendera de kommande åren.

– Nu när jag är 15 så känner jag att det är för tidigt. Jag skulle egentligen över till dem igen, men jag kände att jag hellre spelar några år till i Sverige. Det är nog lite tidigt att flytta. Det är bättre att utvecklas här i Sverige.

Har du bestämt dig för att stanna?

– Ja, jo det har jag. Vi håller kontakten till längre fram i stället.

Många pratar om dig som en stor talang. Känner du någon press över det?

– Visst är det lite press att man måste prestera om folk hör att du är bra. Man vill inte att folk ska se något annat i dig ifall du inte presterar på topp. Men det är inte något jag tänker på så mycket, att jag måste visa upp mig för allt och alla.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.