Robert Vilahamans oväntade drag – när Häcken vände

Robert Vilahamn underkände sin egen startelva – två gånger om. BK Häcken-tränaren gjorde bland annat ett dubbelbyte – redan i första halvlek. Men det bidrog till att Hisingslaget kunde vända 0–1 till 3–1 mot IFK Kalmar, och säkra tre viktiga poäng inför 787 åskådare på Bravida Arena.
– Jag insåg att jag hade formerat min startelva knasigt, säger Robert Vilahamn efteråt.

|

Robert Vilahamns startelva mot bottenlaget IFK Kalmar innehöll en rad överraskningar: Elin Rubensson spelade släpande anfallare bakom Stine Larsen, Johanna Rytting Kaneryd inledde till vänster och Andrine Hegerberg till höger i anfallet.

Inte bara det: Anna Csiki startade centralt på mitten och Elma Junttila Nelhage till vänster i backlinjen.

Hur det fungerade?

Inte alls.

– Vi gjorde vår sämsta halvlek någonsin, säger Robert Vilahamn.

Tränare underkände sedan sin egen startelva två gånger – bara under första halvlek.

– Jag hade ändrat om lite i elvan, men vi klarade inte att hantera deras press. Jag insåg ganska snabbt att jag hade formerat min startelva lite knasigt utifrån hur Kalmar spelade, säger Robert Vilahamn.

Efter att IFK Kalmar överraskande tagit ledningen med 1-0 efter 23 minuter – Alyssa Mae Walker lobbade bollen i mål över andrakeepern Jacqueline Burns som ersatte halvskadade Jennifer Falk – skiftade Vilahamn så på en rad positioner:

Rubensson klev ner på mitten, Csiki flyttade upp till vänster, Hegerberg gick in som släpande anfallare och Rytting Kaneryd hoppade över till högerkanten.

Det fick effekt.

Innan halvtid hade Häcken skapat åtminstone tre bra kvitteringschanser, och 1-1 hängde onekligen i luften. På den fjärde skarpa målchansen fick publiken jubla: i 40:e minuten nickade Stine Larsen Rubenssons höga inlägg i mål.

Men Robert Vilahamn var inte nöjd.

I samband med kvitteringen gjorde han det oväntade dubbelbytet före paus: ut gick vänsterbacken Elma Junttila Nelhage och Anna Csiki – in kom Lotta Ökvist och Marika Bergman Lundin.

– Man ska aldrig vänta om man tycker det är helt knasigt. Man ska aldrig vänta om man bedömer att man har en bättre plan än de som håller på. Sedan vet jag att man måste ta hand om de man byter ut, men det är verkligen inte de två i sig, utan det är laget jag byter ut. Det är lika mycket kritik mot mig, jag är ansvarig, säger Robert Vilahamn.

Överlägsna i andra halvlek

I andra halvlek fortsatte BK häcken på den inslagna vägen. Laget radade upp målchanser, den ena klarare än den andra. Bland annat missade Hegerberg i princip öppet mål, framspelade av Rytting Kaneryd. Men 1-1 stod sig.

I 58:e minuten var det dags igen, Vilahamn gjorde kvällens andra dubbelbyte: ut gick Molly Johansson och Andrine Hegerberg, in kom Mille Gejl Jensen och Julia Karlernäs.

De hade knappt varit på planen en minut när vänsterbacken Lotta Ökvist skickade in ledningsmålet med ett behärskat avslut, framspelad av Rytting Kaneryd.

– Jag tänkte bara ”håll ner skottet”. Det är klassiskt att man drar sådana där högt över. Men jag höll ner bollen, den touchade några och gick in, säger Lotta Ökvist.

Hur var det att bli inbytt i första halvlek?

– Det är nog första gången. Jag hann inte tänka så mycket, det var bara att hoppa in för att hjälpa tjejerna. Det var lite låg energi, jag försökte få igång det, säger Lotta Ökvist som alltså bidrog med både energi och mål.

Ytterligare några minuter senare sköt inhopparen Mille Gejl Jensen 3-1, matchens slutresultat.

Tränare Vilahamn var dock inte klar utan hade ett femte och sista byte i sig: i 73:e minuten tog han ut Johanna Rytting Kaneryd, in kom Dilja Zomers.

Under andra halvlek klev Elin Rubensson dessutom ner som högerback, därmed spelade hon på tre olika positioner – släpande anfallare, central mittfältare och ytterback.

Med tio minuter kvar tvingades Filippa Curmark kliva av efter en smäll mot huvudet, och nu hade Vilahamn inga byten kvar – BK Häcken fick avsluta med tio spelare på planen.

– De var rädda att det kanske är en hjärnskakning. Hon var lite yr och vinglade, vi hade gjort alla byten, vi chansade inte utan hon fick sätta sig för att vila, säger Robert Vilahamn.

En något rörig match, med andra ord, men seger och tre tunga poäng vilket innebär att BK Häcken toppar Damallsvenskan ihop med FC Rosengård som samtidigt vann hemma mot Kif Örebro med 2-0.

– Vi har en bred trupp och det är viktigt nu när det är fler matcher i Damallsvenskan i år. Det är en styrka. Man vill ju alltid spela varje match, men alla har sin roll och jag fick hoppa in, säger Lotta Ökvist.