Riksidrottsförbundet kan kräva tillbaka pengarna

ANNONS
|

- Jag ser det som skrämmande. Det är ändå en gemensam pott vi har för alla föreningar och som alla pengar betalas ur och vi har möjlighet till återbetalningskrav, säger Robert Larsson, verksamhetschef på Riksidrottsförbundet.

Riksidrottsförbundet kommer nu kräva att föreningen ska kunna bevisa att människor varit närvarande vid de tillfällen de är inskrivna i närvarorapporterna. Eftersom det rör sig om en så pass stor förening som Qviding, med närmare 1300 medlemmar, kan granskningen komma att ta lång tid.

- Vi begär in underlag för de ansökningar de har gjort och de ska kunna bevisa att de här människorna varit närvarande.

ANNONS

Om de då svarar som de gjort i vår artikel att man gör uppskattningar av närvaron, kommer det vara förenligt med bidragsreglerna?

- Nej, nej, nej, säger Robert Larsson på Riksidrottsförbundet och tillägger:

- Det är inte alls enligt reglerna.

Som GP kunnat berätta så har Qvidings styrelse haft frågan om att använda uppskattningar eller schabloner rörande närvaron uppe till diskussion under våren. Efter den diskussionen sökte man det senaste bidraget, för första halvåret 2014, som gav klubben 615000 kronor.

Robert Larsson på Riksidrottsförbundet tycker inte att Qvidings förklaring att man saknat system för att administrera närvaron håller. Han beskriver det som skrämmande att en så stor förening inte har ett system för närvaron och samtidigt söker bidrag baserat på närvaro.

- Vi har kunnat erbjuda föreningarna system i sju års tid, säger Robert Larsson.

Hur lång tid kommer granskningen ta?

- Det är en ganska stor förening och det är ganska mycket manuellt arbete att gå igenom närvarokorten men vi har redan börjat förbereda den processen, säger Robert Larsson.

Idrott- och föreningsförvaltningen i Göteborg meddelar nu på eftermiddagen att de kommer samarbeta med Riksidrottsförbundet i en gemensam granskning av föreningen.

- Det är att lägga alla korten på borden nu från föreningens sida, säger Kristina Hejdenberg Sedström, avdelningschef vid Idrott- och föreningsförvaltningen.

ANNONS

- Det är självklart allvarligt. Vi vet inte omfattningen av det här eller om det är bara enstaka fall som är fel. Men det blir att man ifrågasätter trovärdigheten i underlaget. Det som är det allvarliga här är att man systematiskt använt sig av en schablon.

Qviding är, jämte Sävehof, den största mottagaren av statligt aktivitetsstöd i Västsverige.

Och man är sedan många år också den största mottagaren av lokalt aktivitetsstöd på Göteborgsnivå.

ANNONS