Riksidrottsförbundet: Så ska machfixningen stoppas

Matchfixning är kanske det största hotet mot svensk idrott. Det menar Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson, som nu vill förbjuda flera typer av spel. – Vi måste flytta fram positionerna, säger han.

ANNONS
|

Under måndagen kunde GP berätta att träningsmatchen mellan Örgryte och Assyriska som spelades 2 februari utreds av Svenska Fotbollförbundet. SvFF fick rapporter om att det fanns onormala spelmönster kring matchen och har startat en utredning och tagit kontakt med de inblandade klubbarna.

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson reagerade starkt när han läste om misstankarna om matchfixning. Nu vill RF agera för att stoppa problematiken.

– Vi vill lyfta ansvaret för matchfixning till RF. Vi har tidigare sett problemet som specialidrottsförbundets ansvar men nu känner vi att vi måste bygga en kraftfullare central inrättning mot matchfixning, säger Björn Eriksson.

Tillsatt specialgrupp

Förbundet har tillsatt en speciell grupp som jobbar med kriminalitet kopplat till idrotten och kommer bekräfta några åtgärder mot problemet på Riksidrottsmötet i maj.

ANNONS

RF vill förbjuda spel på alla divisioner lägre än den näst högsta. Detta för att motverka trenden där spel på allt lägre nivåer erbjuds. RF vill också förbjuda alla spel på händelser i matcher som lätt kan påverkas av en spelare. Exempelvis första inkast eller gula kort.

– De här marodörerna tenderar att dra sig till de lägre divisionerna och det vill vi stoppa, säger Björn Eriksson och fortsätter om det andra förslaget:

– Vilken idiot som helst kan påverka om det blir ett inkast eller ett gult kort.

Vill kriminalisera matchfixning

Att kriminalisera matchfixning är ytterligare en åtgärd som Björn Eriksson ser som nödvändig för att stävja problematiken. I dag är det inte kriminellt i sig att fixa en match. Istället rubriceras brottet som exempelvis hot eller mutbrott.

– Det är åt helskotta. Där vill vi få till en lagändring, säger Björn Eriksson.

RF:s ordförande ser matchfixning som det kanske största hotet mot den svenska idrottsrörelsen.

– Vi har ett antal kärnfrågor som plågar idrotten: Huliganism, doping, hot. Men frågan är om inte matchfixning är den giftigaste.Den är som en cancerböld. Den är osynlig och lämnar inget ärr, säger han.

Hur ska ni kunna motverka det?

– Vi måste knäcka den här organiserade brottsligheten på samma sätt som vi knäcker narkotikaligor. Det behöver klassiskt polisiärt underrättelsearbete. Jag har diskuterat detta med riksåklagaren och rikspolischefen och vi måste få till ett utökat samarbete med dem för att stävja detta. Vi kan inte bekämpa detta genom varje enskilt fall – vi måste slå sönder gängen den organiserade kriminalitet som ligger bakom.

ANNONS

Överrumplades idrotten av problematiken?

– Det tog ett tag innan vi insåg problematiken. Den här typen av kriminalitet är osynlig. Det är det som gör den så farlig.

I mars kommer betänkandet kring den spelutredningen som regeringen beställde 2015. Ett förslag som skulle kunna komma är att förändra det nuvarande spelmonopolet och ersätta det med ett licenssystem där företag får en licens att bedriva spelverksamhet. Det kan enligt Björn Eriksson göra att det tydligare går att differentiera de seriösa företagen från de oseriösa.

– Då kan de som inte är med definieras som direkt kriminella, säger han.

Hur förbjuder man de som inte får vara med på den svenska marknaden?

– Det kan vara aktuellt att spärra IP-adresser. Det har man gjort i USA.

Björn Erikssons förslag för att stoppa matchfixning

- Stoppa allt spel på divisioner lägre än de två högsta

- Stoppa allt spel på händelser under matcher som är lätt att påverka som individuell spelare

- Kriminalisera matchfixning

ANNONS