Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

 Bild: ALBERTO LINGRIA
Bild: ALBERTO LINGRIA

Ribery har upplevt en ny vår hos Fiorentina

Många trodde att Franck Ribérys karriär gick mot sitt slut när fransmannen i somras lämnade Bayern München.
Men sedan flytten till Florens och Fiorentina har 36-åringen upplevt en ny vår och visat att han är långt ifrån färdig på fotbollsplanen.
– Ja, jag är gammal, men jag känner mig ung på planen. Fotboll är mitt liv, jag älskar det, säger Ribéry.

Det talades om pension och det ryktades om Qatar, Saudiarabien och Australien när Franck Ribéry efter tolv år lämnade Bundesliga som Bayern Münchens genom tiderna mest titelrika spelare.

Han hade kunnat gå ut i öknen och låta fotbollskarriären tyna bort till tonerna av prasslande sedelbuntar. I stället valde Ribéry att lyssna till lockropen från Toscana och Florens.

Och i staden som var den italienska renässansens vagga upplever den 36-årige veteranen nu en ny vår.

– Ja, jag är gammal, men jag känner mig ung på planen. Fotboll är mitt liv, jag älskar det. Jag var hungrig när jag kom till Fiorentina och jag är glad att se laget göra det så bra, säger Ribéry till italienska Sky.

"Förväntade mig en stående ovation"

Ribéry har visat att han minsann inte har landat i Serie A för att halvhjärtat jogga ner karriären bland vackra toskanska kullar och renässansmästarnas skapelser i Florens.

När Ribéry i somras mottogs av 10 000 supportrar på Artemio Franchi tjusades fansen av hur fransmannen, som uppmuntrats välja Fiorentina av klubblegendaren Luca Toni, redan pratade flytande italienska.

Ribéry har varit en av Serie A:s bästa spelare under säsongsinledningen, sedan tränare Vincenzo Montella mönstrat honom tillsammans med Federico Chiesa i ett 3-5-2.

Han var framträdande när Fiorentina bröt en 220 dagar lång segerlös svit mot Sampdoria och var fullkomligt briljant i 3–1-segern borta mot Milan på San Siro senast. 36-åringen gjorde mål och var inblandad i allt.

– Jag förväntade mig en stående ovation för honom, därför plockade jag ut Ribéry. Han har alltid en närvaro i matcher, är alltid avgörande och hans förmåga överstiger normen även om han inte har samma rappa steg som för fem, sex år sedan, sa tränaren Vincenzo Montella.

"Fotbollen är i mitt blod"

Ribérys klass och professionalism både på och utanför planen är till stor hjälp för ett ambitiöst Fiorentina som febrilt försöker lyfta från det senaste decenniets mediokritet, och för första gången på länge är fansen genuint exalterade över vad som händer i La Viola.

Mannen bakom optimismen heter Rocco Commisso, en italo-amerikansk affärsman som i somras köpte Fiorentina från Della Valle-bröderna som styrt klubben i 17 år.

Commisso tog direkt tag i saker och ting. Han vägrade sälja stjärnan Chiesa till Juventus, återanställde gamle sportchefen Daniel Pradé och lassade in nyförvärv som Ribéry, Kevin-Prince Boateng, Erick Pulgar och Milan Badelj.

Commisso växte upp i Kalabrien, tån på den italienska stöveln, och kom till USA som tolvåring. Som ung fick han fotbollstipendium till college och trots att han gjorde sig en förmögenhet genom sitt tv-bolag Mediacom släppte han aldrig kontakten med fotbollen.

"Mitt sätt att ge tillbaka"

Han äger även New York Cosmos och var nära flera andra italienska klubbar innan det till slut blev Fiorentina. Nu är han i Italien för att ge tillbaka.

– Fotbollen är i mitt blod och jag vill stilla fansens hunger. Jag vill särskilja mig från alla andra investerare i Italien och England eftersom ingen av dem har samma bakgrund som jag. Jag har spelat fotboll och varit involverad i sporten i 60 år. Det här är en investering byggd på passion, inte för att tjäna pengar, säger Commisso.

Och fortsätter:

– Jag vill heller inte förlora pengar, men jag är inte här som en affärsman. Jag är här för att det är mitt sätt att ge tillbaka till sporten och Italien för allt de betytt för mig.

Fiorentina har inte vunnit en titel sedan 2001, då Rui Costa, Nuno Gomes, Francesco Toldo och pappa Chiesa tog hem Coppa Italia, och de senaste åren har kännetecknats av medelmåttighet och underinvestering. Nu spirar optimismen åter och säsongsbiljettsförsäljningen är den högsta på 18 år.

Fiorentina har fortfarande en lång väg att vandra för att nå forna tiders storhet. Men med Commisso och med Ribéry har fansen i alla fall börjat tro igen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.