Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Rekordstor svensk seger när Asllani låg bakom allt

Kosovare Asllani var stor segerregissör när Sverige körde över Slovakien med 7-0 inför hemmapubliken på Gamla Ullevi. Segern var den största för damlandslaget på Gamla Ullevi sedan 2010.
– Skönt sätt att avsluta 2019 på bästa sätt, sade förbundskapten Peter Gerharhardsson.

Det svenska landslaget kom till Göteborg med två segrar på två matcher i EM-kvalet. Mot Slovakien på Gamla Ullevi blev det en ny svensk storseger i en match där Kosovare Asllani låg bakom allt.

– Vad ska jag säga? Hon älskar sådana här matcher. Det är framförallt två saker. Hennes spelskicklighet, men även arbetsinsatsen över 90 minuter. Hon tar stort ansvar och är hela tiden delaktig, sade den svenske förbundskaptenen.

Det var ett skadedrabbat Sverige som samlades till höstens enda match i Göteborg. Flera startspelare, som Elin Rubensson, Nilla Fischer och lagkapten Caroline Seger, saknades och förbundskapten Peter Gerhardsson valde att peta anfallsstjärnan Stina Blackstenius till förmån för Lina Hurtig som bildade anfallstrio med Sofia Jakobsson och tvåmålsskytten mot Ungern Madelen Janogy.

– Jag kan inte ens fantasimässigt tänka på de som inte var här i dag, sade Gerhardsson apropå spelarna som saknades.

Det var Sverige som inledde matchen bäst och skapade de första målchanserna genom en nick från Linda Sembrant, som tog över kaptensbindeln i Segers frånvaro, och ett distansskott från Sofia Jakobsson som tvingade den slovakiska målvakten Korenciova att sträcka ut sig till max vid sin vänstra stolpe.

Även om Sverige ägde spelet var Slovakien inte ofarligt samtidigt som det svenska anfallsspelet till en början inte satt som önskat.

Förlösande mål

I den 27:e minuten kom så det förlösande målet. Real-Madrid-stjärnan Kosovare Asllani slog en hörna och med lite hjälp från målvakten Korenciova gick den rätt in i mål vilket betydde svensk ledning och början på Asllanis poängsuccé denna kväll.

Bara minuter senare kom 2-0. Samma Asllani var inblandad även nu när hon med en perfekt djupledsboll hittade igenom det slovakiska försvaret fram till Lina Hurtig som enkelt placerade bollen förbi Korenciova.

Den svenska målexplosionen tog inte slut där. Minuter senare var Linda Sembrant sist på bollen på en hörna från just det – Kosovare Asllani.

LÄS MER: Damfotbollens huvudstad – och vi har bara sett början

Asllani hade fler fina aktionen innan paus men 3-0 stod sig halvleken ut.

Inför den andra halvleken placerade Gerhardsson Madelen Janogy på bänken efter en känning i vaden och Stina Blackstenius tog plats på planen. Linköpings-forwarden skulle snart få skriva in sig i målprotokollet.

Kosovare Asllani fortsatte mata hörnor och snart skulle det återigen ge utdelning. I den 60:e minuten la hon en kort hörna till Göteborg FC:s Julia Zigiotti Olme som serverade Nathalie Björn i straffområdet och som nickade in 4-0 inför de 9 748 personerna i publiken på Gamla Ullevi.

Blackstenius tvåmålsskytt

Fyra minuter senare var det dags igen. Efter en frispark innanför straffområdet som gick rätt i muren landade bollen hos Asllani som spelade fram till inbytte Stina Blackstenius som nickade in 5-0. Snart var firma Asllani-Balckstenius framme igen efter en fin spadvändning av Sofia Jakobsson och 6-0 var ett faktum.

– Vi pratade om att försöka avsluta tävlingssäsongen på riktigt bra sätt. Slutproduktionen blev riktigt bra. Skönt sätt att avsluta 2019 på bästa sätt, sade Peter Gerhardsson.

Innan domaren blåste av matchen skrev även inbytte Fridolina Rolfö i målprotokollet när hon i den 90:e minuten satte slutresultatet 7-0 som betyder en ny svensk storseger i EM-kvalet.

Sverige har vunnit med 7-0 på Gamla Ullevi en gång tidigare (Iran), men aldrig i tävlingssammanhang.

– Det fanns en annan match med sju mål alltså. Fasen, då skulle vi ha gjort åtta! skojade Peter Gerhardsson.

Den svenska startelvan:

Hedvig Lindahl – Hanna Glas, Linda Sembrant, Magdalena Eriksson, Jonna Andersson – Julia Zigiotti Olme, Kosovare Asllani, Nathalie Björn – Sofia Jakobsson, Madelen Janogy, Lina Hurtig.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.