Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rejäl ommöblering i Blåvitt – duon ska stötta Asbaghi

IFK Göteborg har hållit presskonferens och bekräftat att Mats Gren får sparken som sportchef.
– Det har blivit för stort fokus på Mats som person, säger klubbdirektör Max Markusson.

Efter en turbulent tid valde IFK Göteborg på onsdagsmorgonen att kalla till presskonferens. Där presenterade klubbdirektören Max Markusson och föreningens ordförande Mats Engström sina planer för den närmaste tiden.

Viktigaste punkten: Sportchefen Mats Gren får sparken och ersätts av akademichefen Jonas Olsson.

– Som alla vet har IFK Göteborg sedan länge påbörjat en förändringsprocess. Efter Trelleborgsmatchen har vi hamnat i ett utsatt läge och ledningen och styrelsen tar den sportsliga situationen på största allvar, säger ordförande Mats Engström.

Max Markusson:

– Det är kanske den största förändringsprocessen som den här klubben har genomgått på lång tid. Men vi måste även agera på kort sikt, säger klubbdirektören.

LÄS MER: Jonas Olsson om nya sportchefsrollen

Asbaghi fortsätter

Markusson om att sparka sportchefen Mats Gren:

– Vi lever i en resultatorienterad verksamhet där vi har höga krav på oss att ta steg framåt. Mats är i sin roll ytterst ansvarig för de sportsliga resultaten och i det läge som vi är idag blir konsekvensen att Mats ska ersättas. Han har heller inte långsiktigt möjligheter att sköta sitt jobb. Det har blivit för stort fokus på Mats som person.

Däremot meddelar IFK Göteborg att Poya Asbaghi kommer att fortsätta som huvudtränare.

– Det har aldrig funnits tvivel från vår sidan att Poya Asbaghi ska träna laget. Han kommer göra det i dag, han kommer göra det i morgon, och förhoppningsvis under många år framöver, fortsätter Markusson.

LÄS MER: Här är turerna kring IFK Göteborgs omorganisation

Däremot tvingas andretränaren Alf Westerberg att lämna sin roll som assisterande tränare. Hjalmar Jonsson och Hannes Stiller kliver in för att stötta huvudtränaren de sista omgångarna. Poya Asbaghi kommenterade bytet av assisterande tränare:

– Det läge som vi är i ska inte på något sätt tillskrivas Affe, bara för att han får gå nu. Men som det är nu så räcker det inte med ett ok samarbete, utan det krävs andra lösningar. Hannes och Hjalmar känns som en otroligt bekväm lösning. Det är två personer jag känner väl och jag känner mig väldigt bekväm med att ha dem vid min sida.

LÄS MER: Poya Asbaghi om sina nya assisterande tränare

Gav beskedet till Gren under tisdagen

Klubbdirektören Max Markusson betonar att det handlar om en kortsiktig åtgärd.

– Det är temporärt och ska framför allt gälla säsongen ut. Efter säsongen kommer vi att fokusera på vad som ska gälla på lång sikt, säger han.

LÄS MER: "Jag tror de flesta vet var våra hjärtan finns"

På frågan om varför man väljer att sparka Mats Gren just nu svarar Markusson att den största anledningen är det sportsliga misslyckandet.

– Dessutom har vi hamnat i ett läge där det blivit så mycket fokus på Mats som person. Utan det kommer vi att kunna komma fram och fokusera bättre.

Gren, befinner sig på semester i Hawaii, och fick beskedet av Markusson under tisdagskvällen.

– Det är klart att han förstår spelets regler. Men han blir besviken, personligt, och det har jag full förståelse och respekt för, säger Markusson om reaktionen från Gren.

LÄS MER: "Måste sortera bort olika typer av störningsmoment"

Klubbdirektören berättade också att en ny, långsiktig plan, ska vara på plats efter årsskiftet. Ordförande Mats Engström om hur de senaste dygnen varit:

– Intensiva. Men vi har jobbat med en strukturerad process hela tiden och diskuterat. Det har lett till ett resultat som vi nu presenterar. Styrelsen ställer sig bakom detta, beslutet fattades i går kväll.

På frågan om hur förändringarna påverkar den redan pressade ekonomin betonade Max Markusson att Alf Westerberg kommer att vara kvar i föreningen.

– Vår ambition är att hitta en lösning med Alf framöver. Någonting kring A-laget. Där vet vi att vi behöver satsa mer. Men vilken roll det blir vill jag inte spekulera i. Vad gäller Mats Gren så tänker jag inte berätta exakt hur hans avtal ser ut, men det är inom ramen, säger klubbdirektören.

LÄS MER: "Bytet av sportchef var ofrånkomligt"

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.