Rejäl löneklyfta mellan Janne Andersson och Peter Gerhardsson

Löneklyftan mellan Janne Andersson och Peter Gerhardsson är rejäl. Enligt siffror från Skatteverket som Fotbollskanalen tagit dela av tjänade herrarnas förbundskapten omkring 4,5 miljoner mer än damernas dito under 2019.

ANNONS
|

2016 tog Janne Andersson över som förbundskapten för ett herrlandslag i fotboll som åkt ut redan i EM-gruppspelet och förlorat Zlatan Ibrahimovic.

Effekten blev direkt påtaglig. Som bekant ledde Janne Andersson det svenska landslaget till ett VM i Ryssland 2018 där man kom hela vägen till kvartsfinal. Dessutom hade de blågula herrarna även spelat EM-fotboll under sommaren om det inte var för coronapandemin.

Förbundskaptenens löneutveckling har varit därefter.

Under det första hela året (2017) på posten tjänade Janne Andersson 3,9 miljoner kronor, detta enligt siffror från Skatteverket som Fotbollskanalen tagit del av.

Men sedan dess har lönen ökat rejält för Andersson som 2018 förlängde sitt kontrakt – samma år sköt lönen i höjden och landade på 5 378 000.

ANNONS

Förra året ökade lönen med omkring ytterligare en en halv miljon, vilket innebar en lön på 5 892 700.

Stor löneskillnad mot Gerhardsson

En annan svensk förbundskapten som har skördat stora framgångar är Peter Gerhardsson.

Efter att ha lämnat jobbet som huvudtränare i Häcken tog han över efter Pia Sundhage i damlandslaget 2017. Även där blev succén så gott som direkt. VM 2019 i Frankrike, som var Gerhardssons första mästerskap som förbundskapten för damlandslaget, slutade med en bronsmedalj.

Peter Gerhardsson efter att damerna tagit brons under fotbolls-VM 2019.
Peter Gerhardsson efter att damerna tagit brons under fotbolls-VM 2019. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Detta till trots har Gerhardssons löneutveckling inte varit lika brant som Janne Anderssons.

I jämförelse med Anderssons halvmiljon i löneökning under 2019 ökade Gerhardssons med 95 400 kronor. Totalt hade damernas förbundskapten 1 320 400 kronor i lön under förra inkomståret, vilket alltså är omkring 4,5 miljoner mindre än herrarnas dito.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS