Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Rehn spanar i Holland

Damallsvenskans tränare är på plats i Holland och Stefan Rehn håller utkik efter eventuella nyförvärv till sitt krisande GFC. Men EM kan också innebära att spelare lämnar Göteborg. – Jag tycker för spelarnas skull att man kan kalla det en chans och inte en risk, säger han.

I samband med EM anordnar Svenska fotbollförbundet en tränarkonferens där matcher analyseras och nya trender identifieras. Efter Tysklandsmatchen var det just Rehn och Hammarbytränaren Olof Unogård som fick i uppgift att bevaka Sverige och redogöra sina spaningar för kollegorna.

– Jag tycker att de genomförde sin matchplan väldigt bra. Tyskland är ju väldigt bra och det är svårt att säga att ”vi ska inte släppa till några målchanser” men i princip kan man säga att det var nästan hundraprocentigt defensivt.

– Offensivt har Sverige ett par klara chanser och det var väl ungefär det de räknade med. Sen kanske de hade velat ha lite mer bollinnehav, men på det stora hela var det en bra genomförd premiär. Sedan, om vi ska slå Tyskland behöver vi få ännu mer bolltrygga spelare som vågar hålla i bollen. Nu fick vi jobba mycket i defensiven, och det slipper man ju göra om man har bollen.

Vad ser du för trender i den internationella damfotbollen?

– Det man kan se är att lagen vill börja bygga upp anfallen bakifrån mer än vad vi sett tidigare. Att man tror på sin spelidé och bygger upp spelet. Och det är ett led i utvecklingen, innan kanske man inte har klarat av det. Lag som Danmark vill bygga bakifrån och det är nog en trend som kommer.

Efter gårdagens träning pratade Rehn en bra stund med GFC:s två bidrag till landslaget: Pauline Hammarlund, som såg första matchen från bänken, och Elin Rubensson som fick hoppa in i den andra halvleken. De båda har kontrakt som går ut efter säsongen och ett lyckat EM lär innebära ett ökat intresse från utlandet – och därmed en större risk – eller chans – att de lämnar Göteborg.

– Ja, men vi vill ju att våra spelare ska bli så bra som möjligt och det innebär att man kommer med i landslaget. Jag tycker för spelarnas skull att man kan kalla det en chans och inte en risk. Det är något som vi kan unna dem, absolut.

Spanar du efter eventuella nyförvärv när du är här?

– Jag tittar ju alltid på andra spelare. Och det är klart vi gör efter den våren vi har haft. Vi har haft problem med skador också. Så det är klart att vi måste titta och vi håller på att jobba med att få in nåt nyförvärv. Och det kan vara utifrån också. Det finns alltid spännande spelare att titta på.