Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rehn om den amerikanska duon: "De ska spetsa truppen”

GFC bryter i och med värvningarna av Savannah Levin och Sarah Teegarden mot sin strategi att satsa svenskt. Det är en uppoffring tränaren Stefan Rehn är beredd att göra för att få in spetskvalité i laget. – Vi skjuter inte vår ungdomssatsning åt sidan. Vi spetsar till den med de här värvningarna, säger han.

I vinter lämnade erfarna spelare som Anna Ahlstrand, Sara Lindén och Loes Geurts Valhalla. Catrine Johansson är GFC:s äldsta spelare med sina 25 år. Klubben har i flera år slagit sig för bröstet för att satsa inhemskt och ungt.

Att då plocka in två amerikanskor kan ses som ett steg från riktningen man har tagit. Men Stefan Rehn menar att så inte är fallet. 

– Grunden är fortfarande vår ungdomssatsning. De (Savannah och Sarah) är 21 år och vill verkligen vara här. Vår förhoppning är att de ska förstärka laget. De är också yngre spelare som vi vill utveckla. De är inte 30 år och mätta, säger han. 

Få utländska spelare

Truppen, vars enda utländska inslag fram till amerikanskorna var åländska Adeline Engman, har mycket att vinna på amerikanska influenser, menar Stefan Rehn.

– De kommer tillföra amerikanskt go på planen. De ska bli väldigt roligt att se. Jag övertygad om att de kommer tillföra mycket. 

"Som en liten turbo"

Även om de spelat på andra sidan Atlanten har GFC inte köpt grisen i säcken. Sarah Teegarden gjorde en träning med klubben när hon besökte familjevänner i Kungälv förra sommaren och Savannah Levin har haft kontakt med klubben sedan hennes syster Camille spelade på Valhalla 2012 och 2013. Redan då var lillasyster Levin med på träningar. 

– Hon är som en liten turbo och liknar sin syster väldigt mycket. Klubben var nöjd med systern så det var inte så mycket att tveka på, säger Stefan Rehn, som trots avstånden scoutat nyförvärven väl.

– Jag har försökt skaffa så mycket bakgrund som möjligt genom att se på matcher i universitetsligan och prata med människor som har koll. 

Hur ser du på riskerna med att värva spelare som bara har spelat universitetsfotboll tidigare?

– Det finns alltid risker när man tar hit folk, oavsett om de kommer från Norrland eller Skåne. Sen är det så klart en lite större risk med folk från utlandet. Det finns inga garantier och det kan komma skador eller sjukdomar i vägen. Å andra sidan så måste man chansa ibland.