Regeringens nya plan mot läktarproblemen

Oroligheterna på läktarna i årets fotbollsallsvenska har fått regeringen att agera. I ett nytt förslag vill man att de som bråkar på läktarna ska kunna straffas - direkt.

ANNONS
|

Den senaste tidens oroligheter på läktarna i fotbollsallsvenskan har fått regeringen att agera. Nu presenterar politiken nya förslag på hur man ska komma till bukt med de problem som finns. Idrottsminister Gabriel Wikström har tydligt pekat på att man från regeringens sidaregelbundet vill ha kontakt med fotbolls-Sverigeoch polisen.

På onsdagen samlades idrottsministern, inrikesminister Anders Ygeman,SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson, Svensk elitfotbolls ordförande, Lars-Christer Olsson och poliskommisarien Mikael Berkesand för ett möte där några nya förslag diskuterades.

– Det finns få saker som är så roliga som en bra fotbollsmatch på fullsatta läktare. Det är vi alla överens om. Men om vi ska fortsätta med fotbollens positiva kraft i samhället – och fylla läktarna – då måste de se till att de som faktiskt förstör också kan tas bort och lagföras, säger Anders Ygeman till Sportbladet. .

ANNONS

Regeringen villge fotbollen större möjligheter att kunna hantera problemenmed hjälp av nya lagstiftningar. Först och främst vill man ha ett maskeringsförbud som också fullt ut skagällapå fotbollsarenorna. Det utvidgade maskeringsförbudet villmanha klart till den allsvenska premiären 2017.Dessutom vill regeringen att de som stökar i samband med matcher ska kunna straffas direkt.

– I dag tar lagföringen tid. Om någon gör fel på en fotbollsarena,som att hoppa in på planen eller kasta in något – så ska man kunna lagföra och ge tillträdesförbud direkt, samt se till att personen får med sig böteslappen hem, säger Ygeman.

Han säger att man från regeringens håll är beredda att stötta fotbollsfamiljen fullt ut.

– Det kan vara både organisationsförändringar som behövs för det, men kanske också lagstiftningsförändringar. Vi är beredda från vår del att justera lagar om det behövs, men också diskutera med respektive myndigheter om deras arbetssätt, så du får en direkt konsekvens när du gör fel på en arena.

PolisensMikael Berkesand jämför det nya lagförslaget med hur polisen agerar i sambandmed när någon åker fast förfortkörning.

– Om du kör för fort på motorvägen så får det konsekvenser direkt.

Han poängterar att polisen inte arbetar för att försämra stämningen på fotbollsläktarna utan att det handlar om att devill att supportrarnasom exempelvis kastar knallskott eller springer in på plan ska kunna lagföras snabbare.

ANNONS

– Det är en metodik där man jobbar tillsammans med alla intressanter. Klubbarna har sin arrangörsavstängning, åklagarmyndigheten fattar beslut om tillträdesförbud och poliser ska i viss mån kunna lagföra direkt, säger han.

SEF:s Lars-Christer Olssonhoppas att det nya tillvägagångssättet ska tillämpas redan i år.

– Vi vill införa det redan under spelåret, det är vår ambition att pröva det. Alla gynnas av det, även den som gjort sig skyldig till det icke önskvärda beteendet.

ANNONS