Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Regeringen öppnar för mer publik – glädje hos allsvenska klubbarna

Regeringen öppnar för publik på arenorna igen. Detta genom en anpassad lagstiftning utifrån evenemangens typ.
Ett glädjebesked för klubbarna i allsvenskan och superettan.
– Det är ett steg mot att få vårt ekosystem att funka igen, säger Mats Enquist, generalsekreterare för Svensk elitfotboll.

Vi vill ha en mer träffsäker reglering för att minska risken för smittspridning och samtidigt tillåta verksamheter som är starkt begränsade men som kan genomföras utan risk för smittspridning.”

Så löd idrottsminister Amanda Linds (MP) ord när hon under regeringens pressträff öppnade för att släppa in publik på idrottsevenemang.

I nuläget är deltagartaket om åtta personer detsamma, oavsett vilken allmän sammankomst eller offentlig tillställning det handlar om.

Det vill nu regeringen förändra genom det remissförslag (remisstid till den 26 februari) som man presenterade under onsdagen.

LÄS MER: Regeringen vill kunna stänga ner Sverige

Lind berättade att regeringens förslag kommer vara olika deltagarbegränsningar utifrån fyra olika kategorier:

• Inomhusevenemang

• Inomhusevenemang med sittplatser

• Utomhusevenemang

• Motionslopp

Beskedet välkomnas av klubbarna i allsvenskan och superettan.

– Det är ett steg mot att få vårt ekosystem att funka igen, säger Mats Enquist, generalsekreterare för Svensk elitfotboll (Sef).

LÄS MER: Museer kan få ta emot fler besökare

Klubbarna i superettan och allsvenskan redo

Sef har sedan publiken stoppades från arenorna hävdat att man kan ha smittskyddssäkra evenemang och efterlyst en mer flexibel lagstiftning där bland annat fotbollsarenor kan ta in mer publik än en evenemang av de mindre slagen.

Mats Enquist under en fotbollsmatch.
Mats Enquist, generalsekreterare för Svensk elitfotboll, välkomnar regeringens besked. Bild: JOHANNA LUNDBERG

– Vi är tacksamma för att vi fått gehör för att man ska kunna gaffla in lite olika verksamheter mer träffsäkert. Vi vet att vi kan ta väldigt stort ansvar och vi har väldigt stora resurser som vi kan lägga på att få säkra evenemang. Den möjligheten öppnas nu genom att få lite mer anpassad lagstiftning, säger Enquist.

Nu väntar man spänt på vad Folkhälsomyndigheten ska göra för bedömning. Det är nästa steg innan man kan släppa in folk på arenorna.

Mats Enquist hoppas att Sef ska få chansen att visa hur man kan ta in publik på arenor på ett smittskyddssäkert sätt.

– Vi har gjort ett väldigt ambitiöst program som egentligen bygger på en matris. Att man dels delar in arenorna i olika arenatyper, dels delar in skyddsåtgärder och skyddsbehov. Då får man en matris där man kan se att från en viss given arena, från ett visst givet smittskyddsläge i landet kan vi anpassa åtgärderna. Publiktalen, hanteringen av köer och zoner på läktaren, you name it. Allt det där har vi.

Relationen med fansen viktig

Enquist berättar att man allt detta ligger redo till den dag då man får grönt ljus att släppa in publik igen. Det finns en unik plan för varje arena och varje tänkbar smittskyddssituation. Och att publiken är saknad på fotbollsarenorna råder det inget tvivel om.

– Det är enormt viktigt av många skäl. Men att återknyta kontakten till våra supportrar, det är så viktigt så du anar inte. Det har inte ett smack med ekonomin att göra, den största risken och oron vi känner är att tappa relationen med våra supportrar. Det är ett långsiktigt förödande slag i sådana fall. Fotbollen är inte bara spelare och en matchsituation. Det är kopplingen till publiken, det hänger ihop.

”När gräset växer dör kon”

Riksidrottsförbundets Björn Eriksson menar att dagens besked var ett steg i rätt riktning – men är också frustrerad över långsamheten i processen.

– Den kritik man kan rikta mot det politiska systemet är att man under många år inte har lyssnat på signalerna skaffat sig en pandemilagstiftning som kunde tillgripits när corona slog till. Där försvann väldigt värdefull tid och effekten blev att man använde ordningslagen, vilket gjorde att idrott och kultur fick ta den absolut största stöten.

Eriksson konstaterar att den nya lagen ger möjligheter att bättre anpassa restriktioner till olika evenemang, men att det ännu är helt oklart vilka regler som kommer att gälla i olika sammanhang.

– Det blir ju helt avgörande hur tillämpningsföreskrifterna ser ut. Därför blir det oerhört viktigt att vi har en nära dialog med Folkhälsomyndigheten när de här fyra grupperna ska fyllas med innehåll.

Pandemin har pågått i omkring ett år, och man har fortfarande inte lyckats anpassa regelverket efter idrotten?

– Ja, och det gör ju att kostnaderna för att kompensera ökar. Nu håller vi på och diskuterar en lag där vi inte känner till förordningstexten, men den stora utmaningen för idrotten är ju att få tillbaka en eller två förlorade årsgenerationer.

Vad tror du senfärdigheten beror på?

– Jag tror det beror på att de politiska partierna blockerar varandra, och att man inte ser helheten utan tar grej för grej. När gräset växer dör kon, det är den problematiken jag konfronteras med.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.