Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Redbergslids ordförande Carl Magnus Källfelt Bild: DANIEL STILLER
Redbergslids ordförande Carl Magnus Källfelt Bild: DANIEL STILLER

Redbergslids IK jublar över nya arenautredningen

En utredning av stadsledningskontoret har landat i att en ny tänkbar tillfällig arena kan hamna i Frihamnen.
Förslaget mottages med öppna armar av RIK.
– Det har aldrig känts så positivt som nu när det gäller den tillfälliga arenalösningen, säger ordförande Carl-Magnus Källfelt.

Sedan beslutet att riva Lisebergshallen fattades har det inte funnits någon tydlig plan från Göteborgs stad om ny arena för Redbergslids IK.

Många förslag har varit uppe för diskussion – men inget beslut har kunnat fattats.

Men nu kan det vara nära.

I våras lämnade de tre största oppositionspartierna – Socialdemokraterna, Demokraterna och Vänsterpartiet – ett förslag om att utreda Frihamnen som plats för en tillfällig arena.

Stadsledningskontoret har utrett ärendet och ställer sig positiva till en tillfällig arena. Ett besked som får Redbergslids ordförande Carl-Magnus Källfelt att, efter många motgångar för klubben, känna hopp igen.

– Det har aldrig känts så positivt som nu när det gäller den tillfälliga arenalösningen, säger Källfelt.

Fyra olika alternativ, utifrån olika ambitionsnivåer, har presenterats av stadsledningskontoret. Det är allt från en temporär arena i enklaste form som endast riktar sig till elithandboll – till en kombinationsanläggning som skapar större möjligheter för breddidrott inom flera sporter.

Ser helst tältmodellen

När det gäller konstruktion är det antingen en så kallad övertryckskonstruktion, som är en typ av tältlösning, eller en fast arenakonstruktion. Det förstnämnda alternativet är den billigare varianten och går snabbare att få på plats medan det senare kostar mer och tar längre tid att bygga, men är en mer "ordentlig" arena.

– Du får utgå från kostnad kontra kvalitet. Sedan är även tidsaspekten viktig, såklart. För föreningens del vill vi ha bästa möjliga givetvis. Men i det större perspektivet ska det även vara gångbart för flera föreningar, en hall för många.

Han fortsätter:

– Kan man göra det bra så hoppas jag på övertryckslösningen. Min bild är att den är billigast, den går snabbast att få upp, enklast att flytta och jag tror gör man ett bra arbete och hittar en bra leverantör så tror jag det blir bra även om det tyvärr finns många dåliga exempel på övertryckslösningar. Så en avancerad, utvecklad, övertryckslösning hoppas jag på.

Tidsaspekten var du inne på, hur viktig är den för er?

– Det viktigaste är att det här funkar för många och att kvaliteten funkar för den breda massan, inte bara för oss. Det är det viktigaste. Annars är det helt meningslöst.

Det geografiska läget, att flytta till Hisingen, hur ser du på det?

– På sikt är det klart som tusan att vi vill vara inne i stan. Om de får till den här nya arenan i Gårda-området så vill vi dit. Vi ser det här som en tillfällig lösning på 10-15 år. Sedan om det blir bra totalt sett för flera får de gärna permanenta det, men för vår förening är det tänkt som en tillfällig lösning.

"Varit otroligt påfrestande"

Sedan Lisebergshallen revs har RIK spelat sina matcher i Scandinavium. Men någon långsiktig plan när det gäller föreningens hemvist har inte ritats upp.

Att det nu är på väg att hända menar Källfelt är det som är absolut viktigast.

– Tillvägagångssättet blir upp till politiken. Att de har visat att de vill lösa det är det viktiga. Och som jag har förstått det rätt så är det inte helt frostigt från politikerna utan tämligen positiva tongångar.

Han fortsätter:

– Nu finns förslagen. Nu hoppas man på besluten. Nu är det politiken som styr det till hundra procent. Jag tycker att nu finns det ett vettigt underlag. Det hade inte kunnat gå att få ett bättre underlag att ta beslut utifrån. Sedan är det upp till politiken att ta det beslut som de tycker är bäst, vilket jag hoppas ska rimma bra med det vi vill.

Går inte det här förslaget igenom kommer RIK stanna i Scandinavium, det slår ordföranden fast. Några fler omtag finns det inte kraft för från klubbens sida.

– Med tanke på all den tid som jag och föreningen har lagt ner på detta så är det klart att det har varit otroligt påfrestande. Om inte det här går igenom ... då får vi spela i Scandinavium till dess att en ny arena blir klar. Då får vi skriva ett långt avtal där med Got event. Faller inte detta i Frihamnen i god jord och vi får besked att vi inte kan spela i Kviberg så kommer vi att ge oss och finna oss i att spela i Scandinavium.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.