Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Ralf Edström i tårar efter Degerfors återkomst

Under lördagen blev det klart – Degerfors är tillbaka i allsvenskan efter 23 år.
Klubblegendaren Ralf Edström kan inte hålla tillbaka tårarna över att väntan äntligen är förbi.
– Mitt hjärta bara brister. Det är så fantastiskt, säger Edström.

Legendaren Ralf Edström möts av 32 meddelanden på sin telefon under lördagseftermiddagen. Han behöver inte ens läsa dem för att veta vad de handlar om.

– Jag bodde 200 meter från Stora Valla. Det är där jag är uppväxt. Hjärtat bara brister. Det är så fantastiskt att Degerfors kan kliva upp igen, säger Edström med tårarna rinnandes ner för kinderna. Under samtalet på över tio minuter slutar han faktiskt inte snyfta en enda gång.

Ja, Degerfors är alltså tillbaka i allsvenskan efter en 23 år lång ökenvandring. Edström inledde sin karriär i klubben, och har starka band till allt vad den innebär. I större kretsar är han kanske främst känd för sitt klassiska volleymål mot Västtyskland i VM 1974. För Edström är det bara Degerfors som gäller.

LÄS MER: Tredje gången gillt för Degerfors

LÄS MER: Tårarna efter avancemanget: "Betyder allt"

Edström har varit med klubben på ett eller annat sätt på hela resan hit. Speciellt de senaste veckorna har varit prövande för ”Mr Nickson”. Även denna eftermiddag inleddes på inslagen väg.

– För det första tycker jag att laget spelade som krattor i den första halvleken. Skitdåligt. Det var nära både 1-och 2–0, säger Edström.

”Tyckte det var offside”

Degerfors fick dock in ett ledningsmål i den första halvlekens skälvande sista minuter.

– Jag tyckte att målet var offside, skrattar Edström innan han fortsätter:

– Det var så oerhört viktigt att få hål på Ljungskile. Att hela laget gjorde sitt sen var nyckeln till det hela. Det var det första målet som avgjorde, säger Edström.

LÄS MER: Mattias Balkander: Se och lär av Degerfors, Öis och Gais – här skapas framtidstro

Mycket riktigt. Till slut blev det hela 3–0 på Bravida Arena i Göteborg. Glädjescenerna därifrån lär bli klassiska. Så även scenerna från Ralf Edströms vardagsrum.

– Jag bara gråter! Av glädje, det är fint att kunna gråta glädjetårar för en gångs skull under detta år. Det är underbart. Laget är värt det här, för Degerfors har spelat så in i helvetes bra fotboll. Förutom de senaste matcherna då. Det är det som gör ont. Det blev kramp på slutet. Laget är definitivt värt det här, och en stor eloge till tränarteamet. Alla har gjort ett jättebra jobb, säger en känslosam Edström.

Utöver tränarteamet väljer legendaren att hylla Johan Bertilsson. ”En klasspelare oavsett vilket lag han spelar i”, enligt Edström. Även Victor Edvardsen från Göteborg får sig en hyllning.

Får se Blåvitt mot Degerfors i allsvenskan 2021

Edström själv spelade i IFK Göteborg 1977-1979. Nu möts alltså hans klubbar nästa år i allsvenskan.

Men det råder inga tvivel om vart sympatierna ligger.

– Nej. Aldrig! Det är Degerfors som gäller. Skojar du? Jag är född 200 meter från Stora Valla. Det enda lag som ens kan konkurrera är Åtvidaberg. Degerfors är mitt lag, och det är bara så det är, säger Edström.

Ett bestämt, men rättvist svar. Med detta avcheckat från listan återstår endast en sak på listan – att fira.

– Jag vet att det finns lite champagne i kylskåpet. Den ska jag korka upp nu. Den har legat på kylning i en månad. Det vet du väl! Det har varit läge. Jag har varit på väg dit men fått vända. Nu är det äntligen dags att korka upp. Det tycker jag är väldigt gott, säger en snyftandes, men glad, Ralf Edström.

LÄS MER: Stor dramatik när Örgryte IS säkrade superettan-kontraktet

LÄS MER: Gais gjorde det igen – superettan-kontraktet säkrat

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.